Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Ukrajina plánuje evakuovať stovky detí z obcí okolo mesta Kupiansk

Na archívnej snímke zo 14. októbra 2023 ukrajinskí vojaci evakuujú zraneného spolubojovníka. Foto: FOTO TASR/AP

Evakuovať budú podľa ministerstva 275 detí z desiatich lokalít v Kupiansku a okolo neho – mesto sa totiž nachádza necelých osem kilometrov od frontovej línie.

Kyjev 26. októbra (TASR) - Ukrajina vo štvrtok oznámila, že plánuje evakuovať stovky detí z obcí blízko severovýchodného mesta Kupiansk, pretože Rusko v tejto oblasti stupňuje útoky. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Ukrajinské ozbrojené sily dobyli naspäť Kupiansk a okolité územie Charkovskej oblasti od Rusov v septembri 2022, ale Moskva tam znova útočí a snaží sa pred zimou posunúť frontovú líniu ďalej na západ.

"Charkovská oblastná vojenská správa plánuje oznámiť nútenú evakuáciu detí z desiatich obcí v Charkovskej oblasti," uviedlo ministerstvo pre reintegráciu v Kyjeve.

Evakuovať budú podľa ministerstva 275 detí z desiatich lokalít v Kupiansku a okolo neho – mesto sa totiž nachádza necelých osem kilometrov od frontovej línie.

Ukrajinské úrady oznámili evakuácie z niektorých obcí blízko Kupianska už v auguste, ale boje tam odvtedy zosilneli.

Rusko vystupňovalo útoky aj neďaleko mesta Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, kde podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vedú vojaci "ťažké, tvrdé boje".

"Včera sa nám podarilo evakuovať iba jednu osobu," povedal vo štvrtok šéf samosprávy v Avdijivke Vytalyj Barabaš. "Ľudia neodchádzajú, bol by som rád, keby odchádzali aktívnejšie," dodal.

Ukrajina spustila v júni protiofenzívu zameranú na opätovné získanie svojho územia okupovaného Ruskom, ale podaril sa jej len obmedzený postup, pretože čelí dobre opevneným obranným líniám ruskej armády a silnému ruskému ostreľovaniu.

Pri ruskom ostreľovaní severovýchodnej Sumskej oblasti bol zabitý 16-ročný chlapec, oznámil vo štvrtok minister vnútra Ihor Klymenko.