Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Ukrajina po ruskom útoku obmedzila dodávky elektriny

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal prichádza vo štvrtok 6. októbra 2022 na zasadnutie Európskeho politického spoločenstva na Pražský hrad v Prahe v Českej republike. Foto: TASR/AP

Kyjev v uplynulých mesiacoch zasiahol dronovými útokmi ruské ropné rafinérie a sklady.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 8. mája (TASR) – Ukrajina v stredu oznámila, že obmedzuje dodávky elektriny po celej krajine, a varovala pred možnými výpadkami po rozsiahlom ruskom raketovom a dronovom útoku na energetický systém krajiny. Informovala o tom agentúra AFP, píše TASR.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil ruský útok za "zámerný, vypočítavý a zákerný".

"Takmer 60 rakiet a viac ako 20 dronov Šáhid útočiacich na civilnú infraštruktúru podporujúcu život. Ani jeden vojenský cieľ. Terčom bol v noci samotný život, tak ako po stovky iných podobných dní v tejto vojne," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti.

Zintenzívnené útoky na energetickú infraštruktúru viedli k novým upozorneniam na možné výpadky elektriny. Štátna spoločnosť Ukrenerho oznámila obmedzenie dodávok pre priemysel a podniky od 18.00 h do 23.00 h vo všetkých oblastiach Ukrajiny.

Ruské ministerstvo obrany označilo svoje údery za odvetné. "V reakcii na pokus režimu v Kyjeve poškodiť ruské energetické zariadenia dnes ráno ozbrojené sily Ruskej federácie spustili skupinový útok proti energetickým zariadeniam a závodom vojensko-priemyselného komplexu Ukrajiny," uviedlo ministerstvo.

Kyjev v uplynulých mesiacoch zasiahol dronovými útokmi ruské ropné rafinérie a sklady, pripomína AFP.

Nočné útoky Ruska boli zamerané proti energetickej infraštruktúre v najmenej šiestich ukrajinských oblastiach. Vážne škody vznikli na najmenej troch tepelných elektrárňach, uviedla súkromná energetická spoločnosť DTEK. Išlo podľa nej o piaty útok na jej energetické objekty za mesiac a pol.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v stredu oznámil, že Kyjev vytvoril novú vládnu pracovnú skupinu, ktorej úlohou bude koordinovať snahy o "zvládnutie následkov ruského energetického teroru".

V čase neutíchajúcej vojny sa skupina zameria na prípravu ukrajinských domov a podnikov na prekonanie najbližšej jesene a zimy, priblížil Šmyhaľ.