Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Po zničení Kachovskej priehrady je nezvestných 29 ľudí

Zaplavené ulice v ukrajinskom meste Cherson 7. júna 2023. Foto: TASR/AP

Evakuácie tiež prebiehajú na Ruskom ovládanom ľavom brehu rieky Dneper, pričom z oboch brehov medzičasom evakuovali tisícky ľudí.

Kyjev 11. júna (TASR) - Pátranie po 29 nezvestných osobách v dôsledku zničenia Kachovskej priehrady na rieke Dneper v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny pokračuje, uviedlo v nedeľu ukrajinské ministerstvo vnútra. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Ministerstvo spresnilo, že na pravom, Kyjevom ovládanom brehu rieky Dneper je stále pod vodou 32 miest a dedín s 3784 domami. Na záchranných a čistiacich prácach sa od utorkového zničenia priehrady podieľa zhruba 1400 zamestnancov pohotovostných služieb.

Evakuácie tiež prebiehajú na Ruskom ovládanom ľavom brehu rieky Dneper, pričom z oboch brehov medzičasom evakuovali tisícky ľudí.

Úroveň vody naďalej klesá; Dneper mal pri oblastnej metropole Cherson v nedeľu v ranných hodinách 4,18 metra; čo je viac než polmetrový pokles v porovnaní s predchádzajúcim dňom, uviedli ukrajinské úrady.

Prevádzkovatelia vodnej elektrárne v Kachovke tiež uviedli, že voda v priehrade klesá. Zaznamenali výšu 9,35 metra, čo je v porovnaní s utorkom viac než sedemmetrový pokles. Ako však upozornili, predpovedať ďalší vývoj je komplikované.

Utorkové zničenie priehrady, z ktorého sa navzájom obviňujú Rusko a Ukrajina, spôsobilo rozsiahle záplavy, v dôsledku ktorých museli z domovov utiecť alebo byť evakuované tisíce ľudí. O život prišlo najmenej 13 ľudí. Voda zaplavila desiatky dedín i časti oblastnej metropoly Cherson, čo vyvolalo obavy z možného vypuknutia humanitárnej katastrofy.

Dlhodobé dôsledky zničenia priehrady na životné prostredie zostávajú nejasné, pretože v oblasti naďalej prebiehajú bojové operácie.