Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Ukrajina oznámila, že počas noci zostrelila 11 ruských dronov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajina v utorok v prvý deň summitu NATO v litovskej metropole Vilnius oznámila, že útoky ruskými dronmi cielili aj na obilninové zariadenia v juhoukrajinskom prístave Odesa.

Kyjev 12. júla (TASR) - Ukrajina v stredu oznámila, že počas uplynulej noci zostrelila 11 ruských dronov. Išlo zároveň o druhú noc ruských útokov po sebe na hlavné mesto Kyjev, keď sa lídri Severoatlantickej aliancie (NATO) pripravovali na stredajšie stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským na summite vo Vilniuse, pripomína tlačová agentúra AFP.

"Do vlny útokov bolo zapojených celkovo 15 samovražedných dronov. Jedenásť z nich bolo zničených v oblastiach, za ktoré nesú zodpovednosť veliteľstvá pre strednú a východnú časť Ukrajiny,"
informovali na sociálnych sieťach ukrajinské vzdušné sily.

Vo vyhlásení sa neuvádza, či boli zostrelené aj drony v iných častiach krajiny.

Gubernátor Čerkaskej oblasti v strednej časti Ukrajiny Ihor Taburec oznámil, že dvoch ľudí hospitalizovali s popáleninami, keď dron zasiahol nebytovú budovu a spôsobil požiar. "V Čerkasoch trval poplach vyše tri a polhodiny," dodal Taburec a spomenul metropolu oblasti.

Kyjevská vojenská správa oznámila, že útok dronmi zažil v noci na stredu aj Kyjev, ale nespresnila ich počet. "Všetky nepriateľské ciele vo vzdušnom priestore okolo Kyjeva boli zistené a zničené," uviedla kyjevská vojenská správa v sociálnych médiách. Dodala, že neboli hlásené žiadne obete ani škody. Protiletecký poplach v Kyjeve trval vyše dve hodiny.

Ukrajina v utorok v prvý deň summitu NATO v litovskej metropole Vilnius oznámila, že útoky ruskými dronmi cielili aj na obilninové zariadenia v juhoukrajinskom prístave Odesa.

Ukrajinská armáda v utorok vyhlásila, že počas noci zneškodnila celkovo 26 ruských útočných dronov.