Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Tisíce Ukrajincov sa vrátili do ulíc napriek zásahu polície v Kyjeve

Na snímke demonštranti protestujú počas zhromaždenia pred katedrálou sv. Michala 30. novembra 2013 v Kyjeve. Tisíce demonštrantov sa zhromaždilo pred katedrálou sv. Michala, pred ktorú boli zahnaní aktivisti včerajšieho protestného zhromaždenia za odstúpenie ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Foto: TASR/AP

Proti stovkám demonštrantov zakročila polícia s použitím obuškov a slzného plynu, uviedol organizátor protestu Sergej Miľničenko.

Kyjev 30. novembra (TASR) - Približne 10.000 demonštrantov sa dnes opäť zhromaždilo v ukrajinskej metropole Kyjev, aby protestovali proti rozhodnutiu prezidenta Viktora Janukovyča nepodpísať dohody s Európskou úniou.

Stúpencov opozície neodradil od pokračovania protestov ani nočný zásah, pri ktorom polícia rozohnala stovky proeurópskych demonštrantov obuškami a slzotvorným plynom. Prezident Janukovyč dnes prisľúbil okamžité a objektívne vyšetrenie okolností zákroku.

Účastníci dnešného protestného zhromaždenia pred Chrámom svätého Michala v centre Kyjeva vyzývali na odstúpenie Janukovyča a požadovali predčasné parlamentné a prezidentské voľby.

Opoziční lídri predtým vyzvali odporcov Janukovyča na masové protesty a účasť na celoštátnom generálnom štrajku. "Každý z vás sa musí vyjadriť k tomu, v akej krajine chce žiť. Buď v totalitnom štáte kontrolovanom políciou, kde budú biť vaše deti, alebo v európskej krajine," vyhlásil líder opozičnej strany UDAR a majster sveta v boxe Vitalij Kličko.

Tvrdý zásah proti demonštrantom

Ukrajinská polícia dnes nadránom násilne ukončila protestné zhromaždenie v centre Kyjeva, informovala americká agentúra Associated Press.

Polícia zakročila proti stovkám demonštrantov okolo 4.30 miestneho času (3.30 SEČ) s použitím obuškov a slzného plynu, uviedol organizátor protestu Sergej Miľničenko.

Demonštrácia bola dozvukom piatkových protestov v meste, ktorých sa zúčastnilo približne 10.000 ľudí. Tí vyzývali na odstúpenie ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý náhle zmenil kurz európskej integrácie v prospech užších vzťahov s Ruskom a vyvolal tak hnev obyvateľov. Janukovyč tvrdí, že Ukrajina si nemôže dovoliť obetovať obchodné styky s Ruskom za priblíženie sa k Európskej únii.

Polícia zdôvodnila nočný zákrok na kyjevskom Námestí nezávislosti potrebou uvoľnenia priestoru na postavenie vianočného stromčeka, a tiež provokáciami zo strany demonštrantov, ktorí údajne hádzali na policajtov kamene. Podľa správ ukrajinských médií si zásah vyžiadal 40 zranených a 35 zadržaných, uviedla agentúra RIA Novosti.


Opozícia pripravuje celoštátny štrajk

Ukrajinská opozícia dnes oznámila, že zriadi ústredie národného odporu ako odpoveď na nedávne zrážky proeurópskych demonštrantov s políciou a začala organizovať celoštátny štrajk. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

"Prijali sme spoločné rozhodnutie vytvoriť ústredie národného odporu a začali sme prípravy celoukrajinského štátneho štrajku," povedal pre novinárov bývalý minister hospodárstva Arsenij Jacenjuk, ktorý je jedným z troch opozičných lídrov.

Jacenjuk ďalej uviedol, že opozičné strany požadujú odstúpenie vlády a predčasné parlamentné, ako aj prezidentské voľby, ktoré by odstavili z funkcie súčasného prezidenta Viktora Janukovyča.


Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vyjadril dnes "hlboké pobúrenie" v súvislosti s incidentmi na proeurópskej demonštrácii v Kyjeve, ktorá vyústila do násilných konfrontácií medzi protestujúcimi a políciou. Informovala o tom agentúra Reuters.