Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina popiera, že by zadržaný novinár v Bielorusku robil špionáž

Foto: TASR/AP

Podľa vyhlásenia bieloruskej KGB sa Šarojko, ktorého zadržali 25. októbra, priznal, že je zamestnancom ukrajinskej vojenskej rozviedky.

Minsk 20. novembra (TASR) - Hlavná správa rozviedky (GUR) ukrajinského ministerstva obrany v pondelok odmietla tvrdenie bieloruskej KGB, že ukrajinský občan Pavlo Šarojko robil na území Bieloruska špionáž v prospech Ukrajiny.

Ukrajinské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení spresnilo, že Šarojko síce pracoval v GUR ako vedúci tlačového odboru, ale v roku 2009 dal zo zdravotných dôvodov výpoveď. Potom pôsobil ako novinár vo viacerých ukrajinských médiách, pričom zastával aj post spravodajcu v Bielorusku.

Podľa vyhlásenia bieloruskej KGB sa však Šarojko, ktorého zadržali 25. októbra, priznal, že je zamestnancom ukrajinskej vojenskej rozviedky pracujúcim pod krytím, pričom má hodnosť plukovníka.

Šarojko je obvinený, že bieloruským občanom platil za informácie o politických a vojenských záležitostiach Bieloruska a vytváral tak sieť spolupracovníkov ukrajinskej tajnej služby v Bielorusku. Šarojko mal v Bielorusku krytie ako spravodajca ukrajinského verejnoprávneho rozhlasu. Koordináciu jeho činnosti v Bielorusku mal na starosti zamestnanec hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany Igor Skvorcov, ktorý mal v Bielorusku krytie ako radca ukrajinského veľvyslanectva v Bielorusku.

"Za činnosť nezlučiteľnú s diplomatickým statusom bol Skvorcov vyhlásený za nežiaducu osobu,"
uviedla v pondelok bieloruská KGB. Na Šarojka bola uvalená väzba a momentálne sa nachádza vo väzení KGB, informovala agentúra UNIAN.