Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Porošenko podpísal zákon o oblastiach podporovaných Ruskom

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko. Foto: TASR/AP

Návrh zákona podpísaný v utorok Porošenkom neobsahuje žiadnu zmienku o mierovej dohode z Minska, ktorú sprostredkovali Francúzsko a Nemecko.

Kyjev 20. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal v utorok zákon zameraný na "opätovné začlenenie" odštiepeneckých regiónov na východe štátu, ktoré sú v súčasnosti pod kontrolou separatistov podporovaných Ruskom. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Návrh zákona schválený v ukrajinskom parlamente minulý mesiac označuje územia v Doneckej a Luhanskej oblasti za "dočasne okupované" Ruskom ako "agresorskou krajinou". Zákon počíta aj s použitím vojenskej sily, aby sa spomínané "okupované" územia v Donbase dostali späť pod kontrolu Kyjeva.

Konflikt na východe Ukrajiny vypukol po tom, čo Rusko anektovalo ukrajinský Krymský polostrov, a od apríla 2014 si už vyžiadal vyše 10.000 ľudských životov. Mierová dohoda podpísaná v roku 2015 v bieloruskom Minsku pomohla obmedziť nepriateľské akcie, ale k zrážkam medzi ukrajinskými vojakmi a proruskými povstalcami stále dochádza.

Návrh zákona podpísaný v utorok Porošenkom neobsahuje žiadnu zmienku o mierovej dohode z Minska, ktorú sprostredkovali Francúzsko a Nemecko. Dohoda zaväzuje Ukrajinu, aby schválila legislatívu zaručujúcu rozsiahlu autonómiu separatistickým oblastiam na východe, ako aj amnestiu povstalcom. Väčšina ukrajinských politických síl však tieto záväzky odmieta.