Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská armáda dobyla naspäť mestá Slovjansk a Kramatorsk

Jednotky ozbrojených síl samozvanej Doneckej ľudovej republiky smerujú zo Slovjanska do Donecka 5. júla Foto: TASR/AP

Hovorca armády uviedol, že proruskí bojovníci sa stiahli do východoukrajinského mesta Doneck, čo je podľa jeho slov z ich strany taktický ťah s cieľom skonsolidovať sily.

Kyjev 5. júla (TASR) - Ukrajinská armáda dnes naspäť dobyla bašty povstalcov Slovjansk a Kramatorsk na východe Ukrajiny, po tom, čo proruskí separatisti ušli pred obrovskou vojenskou ofenzívou.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na vojenských predstaviteľov.

Hovorca armády uviedol, že proruskí bojovníci sa stiahli do východoukrajinského mesta Doneck, čo je podľa jeho slov z ich strany taktický ťah s cieľom skonsolidovať sily.

Miestne ženy sedia pri zničenom obchode v Slovjansku 5. júla 2014
Foto: TASR/AP
Vedenie štátu v Kyjeve označilo znovudobytie oboch miest, popri ďalších menších mestách, za "jedno z najväčších víťazstiev" od začiatku "protiteroristickej operácie". Tú v polovici apríla nariadila kyjevská vláda so zámerom znovu prevziať pod kontrolu oblasti v rukách povstalcov.

Starosta Slovjanska Vladimir Pavlenko uviedol, že dni masívneho ostreľovania ukrajinskou armádou a nálety donútili proruských bojovníkov opustiť strategicky dôležité mesto so 110.000 obyvateľmi. Napísala to ruská tlačová agentúra Interfax.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval, aby bol do Slovjanska a Kramatorska okamžite doručený chlieb, voda, cukor, mäso a humanitárne potreby.

Masívne vojenské údery dnes pokračovali v meste Doneck na východe Ukrajiny, kam sa stiahli povstalci.

Ústup povstalcov

Ukrajinskí vojaci vynášajú zbrane, ktoré zhabali od povstalcov v meste Slovjansk 5. júla 2014.
Foto: TASR/AP
Proruskí povstalci na východe Ukrajiny museli po ťažkých bojoch opustiť svoje pozície na severnom úseku frontu v reakcii na mohutnú ofenzívu vládnych síl. Oznámila to agentúra Interfax s odvolaním sa vodcov vzbúrencov, ktorí potvrdili, že sa ich oddiely po ťažkých bojoch stiahli z kľúčového mesta Slovjansk.

Podľa premiéra samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandra Borodaja spustili ukrajinské jednotky v oblasti rozsiahlu ofenzívu.

"Vzhľadom na nepomernú početnú prevahu nepriateľských vojsk museli jednotky ozbrojených síl DĽR opustiť svoje dovtedajšie pozície v severnom sektore frontu a presunúť na vopred pripravené (pozície)," uviedol Borodaj.

Predstavitelia DĽR zdôraznili, že sťahovanie neznamená ukončenie ozbrojeného odporu voči ukrajinským vládnym jednotkám.

Agentúra ITAR-TASS informovala, že proruskí ozbrojenci sa po prudkých nočných bojoch presúvajú zo Slovjanska do miest Kramatorsk a Artemivsk. V Slovjansku už vzbúrenci údajne kontrolujú len niekoľko kontrolných stanovíšť.


Deklarované víťazstvo o Slovjansk

Ukrajinský vojak hliadkuje pri vládnej budove, na ktroej je vztýčená ukrajinská vlajka v meste Slovjansk 5. júla 2014
Foto: TASR/AP
Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes nariadil armáde, aby vztýčila vlajku Ukrajiny v povstaleckej pevnosti Slovjansk. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na webovú stránku ukrajinského prezidenta.

Porošenko nariadil vztýčenie vlajky na budove miestnej administratívy v Slovjansku v reakcii na správy o úspechoch ukrajinskej armády v boji voči tamojším proruských vzbúrencom.

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov predtým oznámil, že zo Slovjanska pod tlakom neustávajúcej mínometnej paľby ukrajinských síl utieklo z mesta veľké množstvo separatistov.

Podľa ukrajinskej armády najnovšie boje v Slovjansku, podnietil pokus povstalcov o prelomenie línie vládnych jednotiek. Vzbúrenci pri tom prišli o jeden tank a viacero obrnených vozidiel.

"Prezident dal pokyn ... aby bola vztýčená štátna zástava na sídle mestskej rady v Slovjansku," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na Porošenkovej stránke. Budova doteraz slúžila ako jeden z "hlavných stanov" povstaleckých síl.

Predstavitelia separatistov pre agentúru AP potvrdili sťahovanie svojich bojovníkov zo Slovjanska, ktorí sa podľa nich presúvajú do neďalekého Kramatorska. Intenzívne ostreľovanie podľa povstalcov premenilo mesto na "ruiny".

Proruskí ozbrojenci ovládli 130-tisícový Slovjansk v apríli tohto roku. Mesto sa odvtedy stalo hlavným centrom ozbrojeného odporu voči vláde v Kyjeve.

Porošenko 1. júla ukončil jednostranne vyhlásené prímerie po početných útokoch separatistov na ukrajinské sily. Dnes, po porade s vodcami parlamentných frakcií v Kyjeve vylúčil možnosť jednostranného obnovenia pokoja zbraní. Podľa Porošenka by sa tak mohlo stať iba v prípade, ak sa obe strany zaviažu k dodržiavaniu jeho podmienok, uviedla agentúra DPA.

Otázka obnovenia prímeria mala byť témou aj nadnes naplánovaných rozhovorov pod záštitou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Zatiaľ však nie je jasné, či sa rokovania takzvanej kontaktnej skupiny (zloženej z ukrajinského prezidenta, ruského veľvyslanca a vysokopostaveného predstaviteľa OBSE) naozaj uskutočnia.

Ukrajinskí vojaci oddychujú v meste Slovjansk 5. júla 2014.
Foto: TASR/AP