Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

USA a ďalšie krajiny podľa Porošenka dodajú Ukrajine nesmrtiace zbrane

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v americkom Kongrese vo Washingtone Foto: TASR/AP

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk 3. septembra tohto roka vyhlásil, že krajina potrebuje novú vojenskú doktrínu, ktorá bude vnímať Rusko ako agresora.

Kyjev 22. septembra (TASR) - Kyjev získa od Spojených štátov a ďalších krajín nesmrtiace zbrane, ktoré pomôžu posilniť obranu Ukrajiny. Vyhlásil to v nedeľu večer ukrajinský prezident Petro Porošenko.

"Musíme získať všetko potrebné: spravodajské, radarové, sledovacie a iné typy obranného vybavenia, ktoré mnohonásobne umožní zvýšiť účinnosť našich zbraní," citovala Porošenka agentúra RIA Novosti. Ukrajinský prezident dodal, že ide o nesmrtiace zbrane, ktoré sú určené na obranu.

Porošenko minulý týždeň navštívil Spojené štáty, kde žiadal o dodanie zbraní. Washington oznámil, že poskytne Ukrajine pomoc vo výške 53 miliónov dolárov: 46 miliónov na posilnenie ukrajinskej bezpečnosti v súvislosti s konfliktom s proruskými separatistami a sedem miliónov na humanitárne aktivity na východe krajiny. Pomoc však neobsahuje smrtiace zbrane, ktoré navrhovali dodať Ukrajine niektorí republikánski zákonodarcovia.

Porošenko v nedeľu taktiež oznámil, že ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) sa rozhodla vytvoriť novú vojenskú doktrínu a podniknúť reformu v oblasti obrany. Návrhy predstaví rada v utorok.

"Výrazne sme rozšírili spoluprácu so zahraničnými poradcami, ktorí nám pomôžu vybudovať obranu krajiny," dodal Porošenko.

Predchádzajúca vojenská doktrína bola prijatá v roku 2012 počas funkčného obdobia prezidenta Viktora Janukovyča.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk 3. septembra tohto roka vyhlásil, že krajina potrebuje novú vojenskú doktrínu, ktorá bude vnímať Rusko ako agresora.