Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

FOTO: Pri požiari v domove dôchodcov na Ukrajine zahynulo 17 ľudí

Na snímke príslušníci ukrajinského ministerstva pre mimoriadne situácie prehľadávajú trosky po požiari, ktorý vypukol v domove dôchodcov v ukrajinskej obci Litočky neďaleko Kyjeva 29. mája 2016. Foto: TASR/AP

Hasičom sa podarilo zachrániť 18 ľudí, z ktorých piati sú s rôznymi stupňami popálenín hospitalizovaní.

Kyjev 29. mája (TASR) - Najmenej 17 obetí si vyžiadal požiar, ktorý v noci nadnes vypukol v domove dôchodcov v ukrajinskej obci Litočky neďaleko Kyjeva. Informovala o tom agentúra UNIAN.

Hasičom sa podarilo zachrániť 18 ľudí, z ktorých piati sú s rôznymi stupňami popálenín hospitalizovaní.

Podľa predbežných informácií sa v budove v čase požiaru nachádzalo 35 ľudí.

Na snímke príslušníci ukrajinského ministerstva pre mimoriadne situácie prehľadávajú trosky po požiari, ktorý vypukol v domove dôchodcov v ukrajinskej obci Litočky neďaleko Kyjeva 29. mája 2016.
Foto: TASR/AP


Požiar vypukol dnes nad ránom a veľmi rýchlo sa rozšíril na celé jedno poschodie dvojpodlažnej budovy. Hasiči požiar lokalizovali po necelých dvoch hodinách a o ďalšie tri hodiny bol uhasený.

Predseda vlády Volodymyr Hrojsman nariadil vytvoriť vyšetrovaciu komisiu, ktorá sa bude zaoberať prešetrovaním okolností požiaru.

Polícia zadržala prevádzkovateľa


Ukrajinská polícia zadržala prevádzkovateľa súkromného domova dôchodcov v obci Litočky neďaleko Kyjeva, v ktorom v noci nadnes pri požiari zahynulo 17 ľudí. Informovala o tom dnes agentúra UNIAN.

Zadržanou osobou je muž, ktorý domov dôchodcov prevádzkoval ako súkromný podnikateľ a zrejme bez povolenia či licencie. Dôchodcovia mu mesačne za byt a stravu platili 6000 hryvien.

Polícia podnikateľa zadržala pre podozrenie z nedodržania pravidiel požiarnej bezpečnosti, za čo by mu mohol hroziť trest odňatia slobody od troch do ôsmich rokov.

Okrem zisťovania príčiny požiaru vyšetrovatelia preverujú aj všetky povolenia na prevádzkovanie súkromného domova dôchodcov.

Úrady Kyjevskej oblasti dnes v súvislosti s tragédiou informovali, že zatvorené budú všetky podobné nelegálne zariadenia pre seniorov, ktoré nemajú riadne povolenia a nespĺňajú stanovené normy.