Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na pohreb Muzyčka prišli sympatizanti Pravého sektora z celej Ukrajiny

Oleksander Muzyčko Foto: TASR/AP

Ukrajinský dočasný minister vnútra Arsen Avakov nariadil vyšetrovanie okolností zadržania aktivistu Pravého sektora.

Kyjev 26. marca (TASR) - Na pohreb aktivistu pravicového radikálneho hnutia Pravý sektor Oleksandra Muzyčka, ktorý v noci na utorok podľahol strelnému zraneniu pri policajnom zatýkaní, sa dnes v západoukrajinskom Rivne zišli prívrženci a aktivisti hnutia z mnohých oblastí Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Ukrinform.

Oficiálna rozlúčka sa konala v oblastnom akademickom divadle, odkiaľ rakvu v sprievode ulicami mesta odniesli do Chrámu Pokrova presvätej Bohorodičky, kde pohrebnú omšu odslúžil arcibiskup ukrajinskej pravoslávnej cirkvi Kyjevského patriarchátu Illarion. Telesné pozostatky uložia na mestskom cintoríne.

Minister vnútra nariadil zatknutie lídrov hnutia Pravý sektor

Ukrajinský dočasný minister vnútra Arsen Avakov nariadil zatknutie a vypočúvanie lídrov radikálneho nacionalistického hnutia Pravý sektor po tom, ako dostal výhražné listy hovoriace o odplate za zabitie jedného z aktivistov strany Oleksandra Muzyčka. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Avakovove opatrenie sa vzťahuje na policajný zásah na Námestí nezávislosti v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, ktoré je dodnes okupované desiatkami ultranacionalistov.

Vyšetrovatelia z rezortu sa už pohybujú na Majdane, ako znie alternatívny názov námestia, čo naznačuje, že zásah by sa mohol začať ešte v nočných hodinách.

Muzyčka zastrelili začiatkom týždňa ukrajinské špeciálne útvary, jeho telo našli pri dedine Barmaki. Muž bol aktívnym účastníkom opozičných nepokojov v Kyjeve. Vo februári napadol personál štátnej prokuratúry v meste Rivno. Hľadali ho i ruské úrady ohľadom podozrení z mučenia a vraždy najmenej 20 ruských vojakov v Čečensku.


Avakov nariadil vyšetrovanie okolností zadržania aktivistu Pravého sektora

Ukrajinské ministerstvo vnútra vykoná internú previerku na oprávnenosť použitia strelných zbraní pri zatýkaní aktivisti pravicového radikálneho hnutia Pravý sektor Oleksandra Muzyčka, ktorý bol počas neho smrteľne zranený.

Informoval o tom dnes minister vnútra Arsen Avakov, ktorý dodal, že s výsledkami vyšetrovania sa bude môcť oboznámiť aj zástupca verejnosti.

Vzhľadom na veľkú publicitu a záujem verejnosti sa ministerstvo vnútra rozhodlo zverejniť podrobnú chronológiu policajnej operácie, ako aj výsledky internej kontroly postupu zasahujúcej policajnej jednotky. Na vyhodnocovaní výsledkov vyšetrovania sa bude môcť zúčastniť aj splnomocnenec širokej verejnosti, dodal Avakov podľa agentúry Ukrinform.

Avakov súčasne zdôraznil, že akýkoľvek človek, ktorý má v rukách nezákonne držanú zbraň, je zločincom, a to bez ohľadu na to, k akej politickej skupine sa hlási. "Každý (takýto) zločinec má byť a bude odzbrojený. Inak na uliciach poriadok nebude," prízvukoval Avakov.

Ministerstvo vnútra informovalo, že Muzyčko bol zastrelený počas špeciálnej operácie policajných orgánov, ktorej cieľom bolo zlikvidovanie ozbrojenej zločineckej bandy operujúcej v Rivne a okolí.

Do bandy patril aj Muzyčko, po ktorom bolo 12. marca vyhlásené pátranie v súvislosti s podozrením zo spáchania trestného činu výtržníctva a pokusu o útok na verejného činiteľa.

Počas policajnej operácie v noci na utorok Muzyčko zaútočil na policajtov, ktorí ho v sebaobrane zranili do nôh. Neskôr na mieste činu zazneli ešte dva výstrely. Podľa verzie ministerstva sa Muzyčko zrejme postrelil sám.

Pravý sektor vo svojom vyhlásení pre médiá s odvolaním sa na svedectvo jedného zo svojich aktivistov spresnil, že Muzyčka postrelili dvakrát priamo do srdca, pričom pred tým sa páchatelia ešte zrejme ubezpečili, že nemá na tele nepriestrelnú vestu, keďže odev na hornej časti tela mal dotrhaný.

Podľa agentúry RIA Novosti odvolávajúcej sa na zdroje ukrajinského ministerstva vnútra však tričko na Muzyčkovi roztrhli policajti pri zatýkaní, keď sa snažili zistiť, prečo má na odeve krv.

Operáciu na Muzyčkovo zadržanie pripravoval rezort vnútra dlhší čas a niekoľkokrát jej vykonanie odložil kvôli riziku, že by pri nej mohli byť zranení náhodní svedkovia.