Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Pred sídlom oligarchu Achmetova v Donecku sú ozbrojenci v maskách

Rinat Achmetov Foto: TASR/AP

V Donecku, ako dnes konštatovali ukrajinské agentúry, nefunguje žiadna volebná miestnosť. V lokalitách, ktoré kontrolujú vládne sily, sa však hlasovať začalo.

Doneck 25. mája (TASR) - V centre Donecka, metropoly Doneckej oblasti, sa dnes konal míting asi 2500 odporcov súčasnej politiky kyjevskej vlády a predčasných prezidentských volieb, ktorých konaniu na východe Ukrajiny sa dnes proruským separatistom z veľkej časti podarilo zabrániť.

V Donecku, ako dnes konštatovali ukrajinské agentúry, nefunguje žiadna volebná miestnosť. V lokalitách, ktoré kontrolujú vládne sily, sa však hlasovať začalo.

Ako informovala agentúra ITAR-TASS, ľuďom zhromaždeným na Leninovom námestí v Donecku sa prihovoril predseda vlády samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexander Borodaj, ktorý sa občanom poďakoval za podporu vedenia republiky.

K účastníkom mítingu sa pripojili aj ozbrojenci pluku proruskej domobrany Východ, ktorí si minútou ticha a salvami do vzduchu uctili pamiatku druhov padlých v bojoch s vládnymi silami, ktoré proti separatistom na východe Ukrajiny spustili protiteroristickú operáciu.

Proruskí aktivisti rozbíjajú volebné urny pred budovou regionálnej správy v Donecku
Foto: TASR/AP


Dav pozostávajúci z asi 300-500 ľudí sa po mítingu vydal na pochod mestom. Podľa ich vyjadrenia smerovali k rezidencii veľkopodnikateľa Rinata Achmetova. Pred jeho domom chcú protestovať proti jeho kritickému postoju k vedeniu samozvanej DĽR, spresnila ITAR-TASS.

Podľa agentúry UNIAN sa pred Achmetovovým sídlom v Donecku zhromaždilo niekoľko desiatok zamaskovaných ozbrojených ľudí. Jednu z prístupových ciest prehradili linkovým autobusom.

Achmetov, ktorého továrne sa nachádzajú zväčša vo východnej časti Ukrajiny, vyzval v pondelok svojich zamestnancov, aby v utorok napoludnie prerušením práce protestovali proti snahám separatistov o narušenie nedeľňajších prezidentských volieb.

Vo vyhlásení, ktoré odvysielali ukrajinské televízie a iné médiá, Achmetov spochybnil DĽR, vyhlásenú separatistami v Doneckej oblasti.

"Pozná niekto aspoň jedného predstaviteľa tejto DĽR? Čo spravili pre našu oblasť? Aké pracovné miesta vytvorili? Vari vykračovaním si po mestách Donbasu so zbraňami v ruke bránia práva občanov Donbasu pred ústrednou vládou? Je vari plienenie miest a branie pokojných občanov za rukojemníkov bojom za šťastie nášho regiónu? Nie, nie je! Je to genocída Donbasu," vyhlásil Achmetov.

Separatistické tendencie v Doneckej a Luhanskej oblasti sa vystupňovali v súvislosti s krymskou krízou, keď sa krymská republika - s autonómnym štatútom v rámci Ukrajiny - na základe sporného referenda v marci stala ďalším subjektom Ruskej federácie. Želanie nasledovať jej príklad prejavili potom aj regióny na východe Ukrajiny, kde žije väčšina po rusky hovoriaceho obyvateľstva.