Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Exit poll naznačuje, že voľby na Ukrajine vyhral Porošenko

Ukrajinský miliardár a prezidentský kandidát Petro Porošenko zatína päsť počas tlačovej konferencie po skončení 1. kola predčasných prezidentských volieb v nedeľu 25. mája 2014. FOTO TASR/AP

Podnikateľ a politik bol favoritom aj podľa predvolebných prieskumov.

Kyjev 26. mája (TASR) - Na Ukrajine sa včera konali predčasné prezidentské voľby zatienené násilím vo východných oblastiach s prevažne rusky hovoriacim obyvateľstvom a anektovaním Krymského polostrova Ruskom. Približne 35 miliónov voličov rozhoduje o nástupcovi prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý po mohutných protestoch utiekol pred troma mesiacmi do ruského exilu. Volebné miestnosti sa zatvoria o 20.00 h miestneho času (19.00 SELČ), prognózy sa očakávajú krátko na to a oficiálne výsledky v pondelok.



Ukrajinský oligarcha Petro Porošenko získal vo včerajších predčasných prezidentských voľbách 55,9 percenta hlasov. Vyplýva to z prvých povolebných odhadov na základe prieskumu medzi voličmi, tzv. exit polls. Podnikateľ a politik bol favoritom aj podľa predvolebných prieskumov. Z odhadov vyplýva, že 48-ročný Porošenko získal zrejme absolútnu väčšinu hlasov už v prvom kole predčasných prezidentských volieb.

Albrightová: Dnešné voľby prezidenta sú najdôležitejšie v dejinách Ukrajiny
Bývalá ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová zavítala včera do jednej z volebných miestností v Kyjeve a včerajšie predčasné prezidentské voľby na Ukrajine označila za najdôležitejšie v dejinách tejto krajiny.

Ďalší komentár Albrightová neposkytla, dodala však, že k voľbám sa obšírnejšie vyjadrí v pondelok.

Voľby budú platné aj napriek tomu, že v mnohých mestách a dedinách na východe Ukrajiny, ktoré sú pod kontrolou separatistických síl, sa dnes hlasovanie vôbec neuskutoční.
Na druhom mieste, s veľkým odstupom, skončila líderka strany Vlasť a expremiérka Julija Tymošenková. Ukrajinská prezidentská kandidátka včera uznala svoju porážku a zablahoželala Petrovi Porošenkovi k pravdepodobnému víťazstvu.

Zdôraznila, že najväčším úspechom dnešných volieb je to, že sa vôbec konali bez ohľadu na snahy Ruska zmariť ich.

Na brífingu, ktorý sa uskutočnil po zavretí volebných miestností, Porošenko vyhlásil, že "všetky tzv. exit polls bez výnimky svedčia o tom, že voľby sa skončili prvým kolom a krajina má nového prezidenta". Avizoval tiež, že tento rok by sa na Ukrajine mali konať parlamentné voľby. Porošenko súčasne uviedol, že Ukrajina nikdy neuzná referendum o nezávislosti Krymu, ani jeho "okupáciu".

Na otázku týkajúcu sa vzťahov s Ruskom Porošenko odpovedal, že zvrchovanosť a územná celistvosť Ukrajine zostávajú preňho prioritou. Pravdepodobný víťaz predčasných prezidentských volieb uviedol, že cieľom jeho prvej zahraničnej cestu bude zrejme Poľsko, a to pri príležitosti osláv 25. výročia pádu komunizmu.

Ukrajinský prezidentský kandidát Petro Porošenko a bývalá šéfka americkej diplomacie Madeleine Albrightová si podávajú ruky počas stretnutia v Kyjeve 24. mája 2014, deň pred predčasnými prezidentskými voľbami na Ukrajine.
Foto: TASR/AP


Porošenko nevylúčil, že jeho inaugurácia do úradu by sa mohla konať v Donbase na východe krajiny. Súčasne odmietol uviesť mená ľudí, ktorých prizve do svojho tímu, ale prisľúbil, že ich oznámi deň po inaugurácii.

Dodal, že inaugurácia by sa mohla uskutočniť súčasne so zverejnením zákonov, ktoré by mali pomôcť urovnať krízovú situáciu na východnej Ukrajine. "Najdôležitejšie teraz je postarať sa o bezpečnosť občanov," zdôraznil.

Voliť nového prezidenta prišlo 60,65 percent registrovaných voličov
Na predčasných prezidentských voľbách, ktoré sa dnes konali na Ukrajine, sa zúčastnilo 60,65 percenta voličov, informovala dnes agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na ukrajinskú Ústrednú volebnú komisiu (ÚVK).

Najaktívnejší boli voliči v Ľvovskej (77,37 percenta) a Kyjevskej oblasti (69,05 percenta). Najnižšiu účasť zaznamenali v Charkovskej (48,94 percenta) a Odeskej oblasti (45,67 percenta).
Ak žiaden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov, bude sa 15. júna konať druhé kolo volieb.

Prozápadné vedenie v Kyjeve, Európska únia a USA dúfajú, že voľby prispejú k stabilizovaniu situácie na Ukrajine. Mnohé volebné miestnosti sú však zatvorené na východe krajiny, v Doneckej a Luhanskej oblasti, kde ozbrojení proruskí separatisti blokujú voľby, ktoré označili na nezákonné. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) stiahla z Doneckej oblasti väčšinu pozorovateľov vzhľadom na zastrašovanie volebných pracovníkov a obavy o bezpečnosť.

V oboch východných oblastiach žije približne päť miliónov voličov. Na voľbách sa nebude môcť zúčastniť ďalších 1,7 milióna voličov na Kryme.

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že Moskva bude rešpektovať výsledky ukrajinských prezidentských volieb, priamo však nepovedal, že budú z pohľadu Moskvy legitímne.

Ukrajina bude s Ruskom rokovať o normalizácii vzťahov, hovorí Porošenko

Ukrajinský miliardár a prezidentský kandidát Petro Porošenko odpovedá n otázky novinárov vo volebnej miestnosti v Kyjeve počas 1. kola predčasných prezidentských volieb 25. mája 2014.
FOTO TASR/AP
Pravdepodobný víťaz dnešných volieb, oligarcha Petro Porošenko, dnes vyhlásil, že bez ohľadu na zložité vzťahy Ukrajina bude s Ruskom viesť rokovania v záujme ich normalizácie.

"Rusko je naším susedom a dnes sú vzťahy s Ruskou federáciou najdôležitejšie za posledných 200 rokov," vyhlásil Porošenko na dnešnej tlačovej konferencii v Kyjeve. Vyjadril presvedčenie, že Ukrajina teraz môže viesť rokovania s Ruskom, ale za účasti USA a EÚ. Zdôraznil, že Ukrajina nikdy neuzná nelegitímne referendum a okupáciu Krymu. Za ďalší princíp, ktorý musí rezonovať na rokovaniach, označil európsku integráciu Ukrajiny, keď vyhlásil, že "o strategickej orientácii našej krajiny bude rozhodovať ukrajinský ľud".

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí očakáva, že Rusko uzná výsledky predčasných prezidentských volieb na Ukrajine, informovala agentúra UNN s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinského šéfa diplomacie Andrija Deščyciu.

Deščycia vyslovil očakávanie, že "Rusko, podobne ako aj ďalšie štáty a medzinárodné organizácie, uzná výsledky dnešných volieb a - priznajúc tieto výsledky - bude budovať svoje vzťahy s Ukrajinou".

V komentári k nedávnemu vyhláseniu ruského prezidenta Vladimira Putina o možnosti spolupracovať s novým ukrajinským vedením, Deščycia uviedol, že Ukrajina očakáva nielen vyhlásenia, ale aj konkrétne činy smerujúce k deeskalácii napätia na východnej Ukrajine a zastavenie podpory pre "teroristické skupiny podnecované Ruskom".

Dočasný prezident Oleksandr Turčynov dnes vyjadril nádej, že výsledky prezidentských volieb na Ukrajine uznajú všetky civilizované štáty sveta. Voľby prezidenta Ukrajiny sú podľa neho platné. Dodal, že boli transparentné a slobodné, bez obmedzení a vyvíjania nátlaku zo strany úradov.

Turčynov sa občanom poďakoval za uvedomelosť a vysokú účasť. Osobitne sa poďakoval členom obvodných a okrskových volebných komisií v Doneckej a Luhanskej oblasti, kde hlasovaniu bránili proruskí separatisti, ktorí mnohých členov volebných komisií i voličov zastrašovali. Podľa očakávania dnes väčšina volebných miestností v týchto oblastiach zostala zavretá pre bojkot hlasovania zo strany separatistov.

V Kyjeve sa konajú aj voľby starostov, podľa odhadov vyhral Kličko

taršia volička hádže hlasovací lístok do urny počas hlasovania v prezidentských voľbách vo volebnej miestnosti v meste Krasnoarmejsk 25. mája 2014.
FOTO TASR/AP
V Kyjeve a viacerých ďalších mestách sa súčasne konajú voľby starostov. V metropole vedie v prieskumoch bývalý boxerský šampión Vitalij Kličko, ktorý sa o post už dvakrát neúspešne uchádzal. Kličko stiahol svoju kandidatúru v prezidentských voľbách v prospech Porošenka. Post starostu Kyjeva je prevažne reprezentatívny, rozhodnutia sú v rukách predsedu Kyjevskej mestskej štátnej správy, ktorého vymenováva prezident.

Podľa odhadov líder ukrajinskej strany UDAR zvíťazil vo voľbách primátora ukrajinskej metropoly Kyjev. Vyplýva to z odhadov predvolebného štábu prezidentského kandidáta Petra Porošenka. Podľa agentúry UNIAN Porošenko už Kličkovi zablahoželal k víťazstvu a vyhlásil, že všetky reformy na Ukrajine sa budú začínať práve v Kyjeve.

Kličko s týmto zámerom súhlasil a prisľúbil, že z Kyjeva "urobí naozajstné európske mesto".

Vyzval všetkých Ukrajincov, aby sa zjednotili a spoločne pristúpili k realizácii nevyhnutných reforiem. Zároveň sa poďakoval za podporu demokratických kandidátov v dnešných voľbách.

Ukrajinská Ústredná volebná komisia (ÚVK) dnes informovala, že do 15.00 h miestneho času (14.00 h SELČ) svoje právo voliť v predčasných voľbách prezidenta Ukrajiny využilo 38,53 percenta voličov.

Najaktívnejší sú voliči vo Volynskej (50,49 percenta), Ľvovskej (46,23 percenta) a Kyjevskej oblasti (42,79 percenta). Najnižšia účasť je v Doneckej oblasti, kde prišlo voliť zatiaľ len 9,11 percenta zaregistrovaných voličov.

Odborníci vyzdvihujú vysokú účasť voličov, ale súčasne upozorňujú na organizačné nedostatky v práci volebných komisií, čo môže mať vplyv na výsledky volieb.

Zlá organizácia práce volebných komisií spôsobuje, že voliči musia pred hlasovaním na registráciu čakať aj viac ako polhodiny. Ako dôvod sa uvádza, že záujem o členstvo v komisiách malo oveľa menej občanov ako pri predchádzajúcich voľbách, čo súvisí aj s tým, že za svoju prácu dostávajú o polovicu nižšiu odmenu, upozornila sociologička Irina Bekeškinová v rozhovore pre agentúru UNIAN.

Ukrajinská tajná služba (SBU) zároveň odhalila a zadržala skupinu hackerov, ktorí sú podozriví, že sa pomocou špeciálneho vybavenia chceli pokúsiť sfalšovať výsledky dnešných predčasných prezidentských volieb na Ukrajine.

Tymošenková hlasovala za európsku Ukrajinu, 15. júna chce referendum o NATO

Líderka ukrajinskej strany Vlasť a kandidátka dnešných predčasných prezidentských volieb Julija Tymošenková dnes hlasovala "za európsku Ukrajinu". Ako spresnila agentúra ITAR-TASS, Tymošenková volila v Dnepropetrovsku.

"Dnes som hlasovala za európsku Ukrajinu, ktorá sa môže stať silným štátom, plnohodnotným členom EÚ," vyhlásila.

Uviedla, že ak bude zvolená za prezidentku, prvým jej krokom bude podanie prihlášky na prijatie Ukrajiny za člena NATO. "Mám v úmysle iniciovať referendum o vstupe Ukrajiny do NATO, a to už 15. júna, v deň konania druhého kola prezidentských volieb," dodala.

Ukrajinská expremiérka a prezidentská kandidátka Julija Tymošenková (vpravo) a bývalá šéfka americkej diplomacie Madeleine Albrightová (druhá zľava) diskutujú počas stretnutia v Kyjeve 24. mája 2014, deň pred predčasnými prezidentskými voľbami na Ukrajine.
FOTO TASR/AP
Favoritom predčasných prezidentských volieb je "čokoládový kráľ" Petro Porošenko, Tymošenková je jeho najväčšou konkurentkou, ale v prieskumoch za ním výrazne zaostávala.

Ukrajinská Ústredná volebná komisia zaregistrovala do prezidentských volieb spolu 23 kandidátov, dvaja - Oleh Carjov a Natalija Korolevská - sa medzičasom kandidatúry vzdali.

Ďalší tak urobili po termíne (po 1. máji), takže oficiálne sú naďalej kandidátmi a ich mená budú aj na hlasovacích lístkoch - ide o nezávislého Vasyľa Cuška, kandidáta Komunistickej strany Ukrajiny Petra Symonenka, Oleksandra Klymenka (Ukrajinská ľudová strana) a Zorjana Škirjaka (nezávislý).

O hlasy voličov bude bojovať známa ľudskoprávna aktivistka a lekárka Oľha Bohomolecovová, nezamestnaný politik Jurij Bojko, poslanec parlamentu za Stranu regiónov Mychajlo Dobkin, podnikateľ Andrij Hrynenko, politik Anatolij Hrycenko, líder radikálneho hnutia Pravý sektor Dmytro Jaroš, riaditeľ centra protikrízových programov Valerij Konovaľuk, vysokoškolský učiteľ Vasyľ Kujbida, advokát Renat Kuzmin, poslanec parlamentu za Radikálnu stranu Oleh Ľaško, bývalý riaditeľ ukrajinskej rozviedky Mykola Malomuž, poslanec a podnikateľ Petro Porošenko, Vadym Rabinovyč, podnikateľ Volodymyr Saranov, líder strany Sloboda Oleh Ťahnybok, poslanec parlamentu Serhij Tihipko, politička Julija Tymošenková.

Nového prezidenta volia aj Ukrajinci v zahraničí
Prvými voličmi, ktorí odovzdali hlasy v dnešných predčasných voľbách prezidenta Ukrajiny, boli Ukrajinci žijúci v Austrálii, kde sa začalo voliť dnes o polnoci SELČ. Agentúra UNIAN dodala, že voliť môžu aj Ukrajinci žijúci v Rusku, kde je k dispozícii šesť volebných miestností.

Stovky Ukrajincov trpezlivo čakajú v rade aj pred veľvyslanectvom v českej metropole Praha, kde sa od dnešného rána konajú voľby ukrajinského prezidenta. Ukrajinci patria k najpočetnejším menšinám v Českej republike. Veľvyslanectvo už skôr informovalo, že očakáva vo voľbách vysokú účasť.

Ulica Charlesa de Gaulla je úplne zaplnená ľuďmi, ich zástup sa ťahá až za roh.