Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Ukrajina pri príležitosti výročia invázie predstavila pamätnú bankovku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vytvorenie dizajnu a vytlačenie pamätných bankoviek trvalo centrálnej banke osem mesiacov.

Kyjev 23. februára (TASR) - Národná banka Ukrajiny vo štvrtok predstavila novú pamätnú bankovku pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu, ktoré pripadá na 24. februára. Na bankovke sú vyobrazení traja ukrajinskí vojaci vztyčujúci štátnu vlajku Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Na druhej strane bankovky v nominálnej hodnote 20 hrivien (0,51 eura) sa nachádzajú dve ruky zviazané páskou, čo symbolizuje vojnové zločiny, ktoré Rusko podľa Kyjeva pácha na Ukrajine.

Guvernér Národnej banky Ukrajiny (NBU) Andrij Pyšnij oznámil, že do obehu vydajú 300.000 kusov nových bankoviek, ktoré obsahujú aj moderné bezpečnostné prvky.

Vytvorenie dizajnu a vytlačenie pamätných bankoviek trvalo centrálnej banke osem mesiacov. NBU plánuje tiež vydať celú sériu nových bankoviek, ktoré budú slúžiť ako "vizuálna kronika" vojny. Pyšnij uviedol, že banka už plánuje dizajn nových bankoviek, na ktorých bude vyobrazené víťazstvo a obnova Ukrajiny.

"Počas uplynulého roka si Ukrajinci uvedomili, akú majú silu, význam a schopnosť nielen odolať, ale aj vyhrať. A vyhrať bez jediného vojnového zločinu či zničeného domu," vyhlásil Pyšnij a dodal, že Ukrajina síce "za víťazstvo zaplatí vysokú cenu, to však napokon príde a bude patriť len jej".