Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri výbuchoch mín a inej munície na Ukrajine zahynulo najmenej 42 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Vadim Ghirda

"Počet detí zabitých alebo zmrzačených mínami a nevybuchnutou muníciou by bol výrazne vyšší, ak by sme do toho zahrnuli oblasti, ktoré nekontroluje vláda," uviedla regionálna riaditeľka UNICEF-u.

Ženeva 31. marca (TASR) - Najmenej 42 detí prišlo o život a 109 utrpelo zranenia od marca minulého roka pri výbuchoch pozemných mín a inej munície v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, informoval dnes Detský fond OSN (UNICEF). Podľa neho však údaje poskytnuté ukrajinskou vládou nemusia odrážať skutočný počet zabitých a zranených detí.

"Počet detí zabitých alebo zmrzačených mínami a nevybuchnutou muníciou by bol výrazne vyšší, ak by sme do toho zahrnuli oblasti, ktoré nekontroluje vláda," uviedla regionálna riaditeľka UNICEF-u pre strednú a východnú Európu a Spoločenstvo nezávislých štátov Marie-Pierre Poirierová, ktorá nedávno navštívila východ Ukrajiny.

Varovala, že deťom hrozí nebezpečenstvo, keďže míny a nevybuchnutá munícia môžu mať jasnú farbu a byť dostatočne malé, aby sa s nimi dalo manipulovať.

"Deti môžu byť priťahované takýmito predmetmi, môžu si ich pomýliť s hračkami alebo cennosťami, čo môže spôsobiť tragédiu," citovala agentúra TASS Poirierovú.

Dosiaľ bolo podľa nej vo východoukrajinských oblastiach málo povedomia o takomto nebezpečenstve. "To je dôvod, prečo spolupracujeme s našimi partnermi na posilnení povedomia rodín o nebezpečnej munícií v oblastiach, ktorých sa dotkli boje, aby deti a ich rodičia vedeli, na čo si dávať pozor a ako zostať v bezpečí," dodala Poirierová.