Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Proruské úrady začali evakuovať civilistov z Chersonu

Na archívnej snímke starší miestni obyvatelia sa rozprávajú s ruskými vojakmi v meste Cherson počas ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Zástupca šéfa proruských úradov Kirill Stremousov odporučil obyvateľom, aby mesto opustili a nevystavovali sa zbytočnému riziku.

Moskva/Cherson 19. októbra (TASR) - Kremľom dosadení predstavitelia v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti v stredu oznámili, že začali evakuáciu civilistov z Chersonu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Šéf Rusmi dosadenej oblastnej samosprávy Vladimir Saldo vyhlásil, že ruské sily "budú o Cherson bojovať až na smrť", aby si ho udržali. Ukrajinská armáda v súčasnosti úspešne postupuje na juh.

"V Chersone sa začalo organizované sťahovanie obyvateľov na druhú stranu rieky Dnipro (Dneper)," uviedli na sociálnych sieťach predstavitelia mesta Olešky, ktoré leží na opačnom, ľavom brehu Dnepra. Ruská štátna televízia Rossija 24 odvysielala zábery ľudí čakajúcich na trajekty, ktoré ich prepravia cez rieku.

"Vo veľmi blízkej budúcnosti sa začne bitka o Cherson," napísal zástupca šéfa proruských úradov Kirill Stremousov na sociálnej sieti Telegram. Odporučil obyvateľom, aby mesto opustili a nevystavovali sa zbytočnému riziku. V utorok veliteľ ruských inváznych síl generál Sergej Surovikin oznámil prípravu evakuácie civilistov z Chersonu.

Surovikin v televízii Rossija 24 zároveň povedal, že situácia je zložitá. "Nepriateľ úmyselne útočí na infraštruktúru a obytné budovy," dodal.

Saldo v utorok oznámil evakuáciu štyroch miest v Chersonskej oblasti pri Dnepri, keďže ukrajinské ostreľovanie by údajne mohlo poškodiť priehradu. Evakuovaných majú umiestniť na Krymskom polostrove.

Chersonská oblasť je jedna zo štyroch okupovaných oblastí na Ukrajine, ktoré nedávno Moskva anektovala. Cherson bol prvé veľké ukrajinské mesto, ktoré ruskí okupanti ovládli po začiatku invázie 24. februára.