Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ukrajina protestuje proti návšteve ruského premiéra na svojom Kryme

Ruský premiér Dmitrij Medvedev na archívnej snímke. Foto: FOTO TASR/AP

Medvedevov pobyt na území Krymskej autonómnej republiky je podľa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí očividným pohŕdaním suverenitou Ukrajiny.

Kyjev 24. mája (TASR) - Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí dnes vyjadrilo protest v súvislosti s pondelkovou návštevou ruského premiéra Dmitrija Medvedeva na suverénnom území Ukrajiny, ktoré zahŕňa aj Krymskú autonómnu republiku a mesto Sevastopol. Informovala o tom dnes agentúra UNIAN.

Medvedevov pobyt na území Krymskej autonómnej republiky je "očividným pohŕdaním suverenitou Ukrajiny, dôkazom porušovania Charty OSN a zásad a noriem medzinárodného práva zo strany Ruska a vedomým ignorovaním jeho medzinárodných záväzkov," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského rezortu diplomacie.

Zodpovednosť za tieto a ďalšie prípady porušovania medzinárodných právnych noriem nesie podľa Kyjeva Ruská federácia ako "štát-okupant a nelegitímne orgány krymského vedenia a ich predstavitelia".

Ako informovala agentúra TASS, Medvedevova návšteva na Kryme bola tentoraz zameraná na kultúru: navštívil tam viacero múzeí a galérií, pričom ubezpečil, že pre ruskú vládu je finančná podpora múzeí Krymu a Sevastopola jednou z prioritných úloh, keďže v tejto oblasti existuje mnoho problémov, nahromadených za obdobie, kým Krym patril Ukrajine.

Krymský polostrov a mesto Sevastopol sú od jari 2014 subjektmi Ruskej federácie, a to na základe referenda, ktoré Ukrajina ani Západ neuznali. Za odtrhnutie autonómnej republiky od Ukrajiny v referende hlasovalo vyše 95 percent voličov.

Tento vývoj viedol proruské sily v Donbase k posilneniu snáh o odtrhnutie sa od Kyjeva. Na základe referend tam vyhlásili nezávislé ľudové republiky, ktoré Ukrajina a Západ tiež neuznávajú.

Tieto separatistické tendencie v Donbase sa Kyjev snažil zastaviť spustením protiteroristickej operácie (ATO) vládnych síl. Následné boje na východe Ukrajiny si doteraz vyžiadali vyše 9000 obetí na životoch.