Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Ukrajina protestuje proti Putinovej návšteve v Sevastopole

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a vodca Nočných vlkov Alexander Zaldostanov, známy pod prezývkou chirurg počas návštevy pamätníka v Sevastopole Foto: TASR/AP

Ukrajinské ministerstvo vo svojom vyhlásení zopakovalo, že Krymská autonómna republika a Sevastopol sú a budú neoddeliteľnou súčasťou Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc.

Moskva/Kyjev 19. augusta (TASR) - Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí dnes zaslalo nótu ruskému rezortu diplomacie, ktorou vyjadrilo protest proti návšteve ruskej delegácie v Sevastopole na Krymskom polostrove. Na čele ruskej delegácie je prezident Vladimir Putin.

Vo zverejnenom vyhlásení ukrajinského ministerstva sa podľa agentúry Ukrinform píše, že "táto i iné tzv. návštevy a tzv. cesty ruských úradníkov do dočasne okupovanej Krymskej autonómnej republiky a mesta Sevastopol sú zo strany Ruska hrubým porušením štátnej suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny a cynickým a demonštratívnym prejavom pohŕdania všeobecne platnými normami medzinárodného práva".

Ukrajinské ministerstvo vo svojom vyhlásení zopakovalo, že Krymská autonómna republika a Sevastopol sú a budú neoddeliteľnou súčasťou Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc. Pripomenulo, že tento postoj zastáva aj medzinárodné spoločenstvo, ktoré "už náležite reagovalo na protiprávne kroky Moskvy" po anektovaní Krymu, a to v podobe uvalenia sankcií na Rusko.

Podľa agentúry RIA Novosti mal Putin v pláne svojej návštevy na Kryme návštevu novej školy, prehliadku niekoľkých pamätihodností a múzeí a zúčastniť sa na opernom festivale.

Putin pricestoval na Krym už v piatok spoločne s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom.