Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Ukrajinskí poslanci schválili zákony, ktoré majú obmedziť protesty

Ukrajinský parlament Foto: FOTO TASR/AP

Protivládne protesty vyvolalo odmietnutie asociačnej dohody s Európskou úniou.

Kyjev 17. januára (TASR) - Poslanci Strany regiónov ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča v noci na dnes narýchlo schválili zmeny v legislatíve, vrátane zákazu rozkladania nepovolených stanov na verejných priestranstvách a zavadenia trestnoprávnej zodpovednosti za ohováranie vládnych predstaviteľov.

Cieľom týchto zmien je podľa britskej televízie BBC obmedzenie protivládnych protestov. Poslanci zo Strany regiónov spolu s časťou nezávislých zákonodarcov a komunistami schválili nové zákony dvíhaním rúk v priebehu niekoľkých minút. K nezvyčajnému spôsobu hlasovania ich donútilo zablokovanie rečníckeho pultu poslancami opozície. Tí chceli hlasovaniu zabrániť.
Opozičný poslanec sa vzdal mandátu na protest proti novým zákonom
Ukrajinský poslanec Anatolij Hrycenko z opozičnej strany Vlasť sa dnes vzdal svojho mandátu na protest proti udalostiam, ku ktorým došlo na pôde parlamentu.

Poslanec Hrycenko, ktorý sa na protest vzdal mandátu, podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že nemôže ďalej pôsobiť v parlamente, čo "svojimi zákonmi porušuje základné práva 45 miliónov občanov a namiesto posilňovania demokracie a vlády zákona zavádza diktatúru". Na svoju stránku na Facebooku napísal, že sa preto vzdáva svojho poslaneckého mandátu. Toto rozhodnutie už oznámil aj predsedovi parlamentu.


Ukrajinská opozícia obvinila vládnucu stranu z prevratu a na nedeľu zvolala v Kyjeve veľké zhromaždenie.

Nové zákony zakazujú stavanie nepovolených stanov, pódií alebo zosilňovačov na verejných priestoroch. Za ohováranie vládnych predstaviteľov bude páchateľovi hroziť až jeden rok nútených prác.

Protivládne protesty vyvolalo odmietnutie asociačnej dohody s Európskou úniou. Prezident Janukovyč ju nepodpísal kvôli silnému nátlaku Ruska. Protesty, známe ako Euromajdan, trvajú už takmer dva mesiace. Demonštranti sa medzičasom zamerali aj na rozsiahlu vládnu korupciu a zneužívanie moci.

Viaceré európske krajiny spolu so Spojenými štátmi vyjadrili svoje obavy z návrhov nových zákonov v ukrajinskom parlamente.

Eurokomisár Füle i Ashtonová odsúdili nové legislatívne zmeny na Ukrajine

Eurokomisár pre rozšírenie a susedskú politiku Štefan Füle dnes na svojom účte na Twitteri kritizoval narýchlo schválené zmeny v ukrajinskej legislatíve. Rovnaký postoj zaujala aj šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová.

"Som hlboko znepokojený prijatím nových právnych predpisov, ktoré obmedzujúcu slobodu, odporujú európskym ašpiráciám a záväzkom zakotveným v asociačnej zmluve," uviedol Füle na Twitteri. Rovnaký komunikačný kanál s médiami využili aj predstavitelia Európskeho parlamentu. Líder skupiny socialistov a demokratov (S&D) Hannes Swoboda uviedol, že europarlament má obavy v súvislosti s opatreniami ukrajinských zákonodarcov proti proeurópskym demonštrantom. Právo na slobodu slova a slobodu zhromažďovania patrí podľa neho medzi kľúčové prvky demokratického rozvoja.

"Je pre mňa hlbokým sklamaním pozorovať takýto obrat z európskeho smerovania Ukrajiny. Je znepokojujúce vidieť čo sa deje s tak dôležitým partnerom EÚ," vyhlásil ďalej Füle.

Komisár upozornil, že jedným z prijatých zákonov v noci na dnes je zameraný na obmedzenie partnerstva s občianskou spoločnosťou. EÚ podľa Füleho jasne naznačila ukrajinským úradom, že rozvíjajúca sa vzájomná spolupráca nie je spoluprácou medzi úniou a ukrajinskou vládou, ale medzi občanmi únie a Ukrajiny.

Catherine Ashtonová
Foto: TASR/AP
Bývalý predseda EP Jerzy Buzek z Európskej ľudovej strany na Twitteri konštatoval, že Ukrajina po summite Východného partnerstva vo Vilniuse namiesto toto, aby pokračovala vo vytýčenej proeurópskej ceste, skĺzla do "nedemokratického vákua".

Ashtonová v oficiálnom stanovisku pre médiá vyjadrila hlboké znepokojenie z vývoja udalostí v Kyjeve. "Som znepokojená najmä zmenami v občianskom súdnom poriadku, ktoré obmedzujú právo zhromažďovania a slobody prejavu a sú v rozpore s medzinárodnými záväzkami Ukrajiny," uviedla Ashtonová. Vysoká komisárka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku upozornila, že k týmto poľutovaniahodným udalostiam prichádza v čase politickej krízy a neprispieva to k budovaniu dôvery a hľadania politického riešenia.

"Vyzývam prezidenta Ukrajiny, aby zabezpečil, že tieto rozhodnutia budú revidované a uvedené do súladu s medzinárodnými záväzkami Ukrajiny," odkázala Ashtonová do Kyjeva.

Ukrajinská opozícia obvinila vládnucu stranu z prevratu a na nedeľu zvolala v Kyjeve veľké zhromaždenie. Nové zákony zakazujú stavanie nepovolených stanov, pódií alebo zosilňovačov na verejných priestoroch. Za ohováranie vládnych predstaviteľov bude páchateľovi hroziť až jeden rok nútených prác.

Rozčarovanie nad spôsobom prijatia balíka zákonov vyjadril aj M. Lajčák
Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák bezprostredne po schválení kontroverzných zákonov v ukrajinskom parlamente vyjadril rozčarovanie nad prijatím spomínaných legislatívnych noriem a nad spôsobom, akým boli schválené. TASR o tom informoval tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ).

Podľa Lajčáka uvedený spôsob schválenia zákonov nie je cestou na dosiahnutie zmierenia a nájdenia východiska zo súčasnej politickej krízy na Ukrajine. Slovenská republika si praje, aby Ukrajina nezišla z cesty, ktorá ju približuje k užšej spolupráci a partnerstvu s EÚ a aby sa nedostala do izolácie, píše sa v komuniké MZVaEZ SR.
trestnoprávna zodpovednosť za ohováranie vládnych predstaviteľov.