Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Ukrajina rokuje s Ruskom o výmene zajatých príslušníkov Národnej gardy

Na archívnej snímke zo 6. apríla 2022 ukrajinský vojak zoskakuje zo zničeného ruského bojového vozidla po zozbieraní súčiastok a munície v dedine Andriivka na Ukrajine, ktorá ťažko postihnutá bojmi medzi ruskými a ukrajinskými silami. Foto: TASR/AP

Predchádzajúca, v poradí tretia výmena zajatcov medzi Ukrajinou a Ruskom sa uskutočnila 9. apríla.

Kyjev 14. apríla (TASR) - Ukrajina a Rusko rokujú o výmene 169 zajatých príslušníkov ukrajinskej Národnej gardy, ktorí sa nachádzali v areáli bývalej jadrovej elektrárne v Černobyli. TASR túto informáciu prevzala z denníka The Guardian, odvolávajúceho sa na oznámenie ukrajinského ministerstva vnútra zverejnenom v aplikácii Telegram.

Časť zajatcov sa podľa informácií ministerstva nachádza v Bielorusku, časť v Rusku. "Boli sme na mieste, kde ich zadržiavali. Je to kobka bez svetla, bez možnosti komunikovať," uviedol rezort vnútra.

"Prebiehajú rokovania o ich výmene. Chápeme však, že sa tak pravdepodobne stane až po skončení aktívnej fázy nepriateľských akcií," dodalo ministerstvo s tým, že nemá informácie o zdravotnom stave zajatých.

Predchádzajúca, v poradí tretia výmena zajatcov medzi Ukrajinou a Ruskom sa uskutočnila 9. apríla.

Ruské sily sa zmocnili vyradenej černobyľskej elektrárne krátko po tom, ako 24. februára spustili inváziu na Ukrajinu. Ukrajinská štátna jadrová energetická spoločnosť Enerhoatom začiatkom apríla informovala, že Rusi sa z elektrárne stiahli smerom k bieloruským hraniciam.