Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Rusi vypálili cez 75 rakiet, ničia energetické zariadenia

Na snímke hasiči stoja vedľa tiel obetí po ruskom útoku v ukrajinskom meste Dnipro 10. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Kyjevská polícia zatiaľ potvrdila päť mŕtvych a 12 zranených.

Kyjev 10. októbra (TASR) - Najmenej 75 rakiet vypálili v pondelok ráno na Ukrajinu ruské sily, ktoré zasiahli metropolu Kyjev aj mnohé ďalšie mestá na západe a juhu krajiny. V príspevku na sociálnych sieťach to uviedol vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj s tým, že 41 z ruských rakiet bolo zostrelených protivzdušnou obranou. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Podľa slov ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa ruské útoky zameriavajú na energetické zariadenia a na obyvateľstvo a ich cieľom je spôsobiť čo najväčšie škody. Pri ranných útokoch na ukrajinské mestá boli podľa neho použité okrem rakiet aj iránske samovražedné drony Šáhid.

Kyjevská polícia zatiaľ potvrdila päť mŕtvych a 12 zranených. "Nepriateľ spustil masívne útoky na Kyjev. Väčšina útokov zasiahla centrum hlavného mesta. V tomto okamihu je hlásených 12 zranených. Päť ľudí zomrelo," uviedla polícia vo vyhlásení na Facebooku. Poradca ukrajinského ministra vnútra Rostyslav Smirnov predtým uviedol, že útok na Ševčenkov mestský obvod v Kyjeve si vyžiadal osem obetí na životoch a 24 ranených. Poradca ukrajinského rezortu vnútra Anton Heraščenko v tvíte zverejnil fotografiu zničeného detského ihriska v Kyjeve.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na sociálnej sieti Twitter v súvislosti s pondelkovými útokmi označil šéfa Kremľa Putina za "teroristu".

"Putinovou jedinou taktikou je teror voči mierumilovným ukrajinským mestám, avšak Ukrajinu nezlomí," vyhlásil Kuleba. Dodal, že aktuálne útoky sú odpoveďou pre všetkých, čo by chceli s Putinom hovoriť o mieri.

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov zdôraznil, že "rakety teroristov nikdy nezničia našu odvahu, a to ani vtedy, ak zasiahnu srdce nášho hlavného mesta". Dodal, že rovnako najnovšie útoky Moskvy "neotrasú ani odhodlaním našich spojencov". "Jediná vec, ktorú nenávratne zničia, je budúcnosť Ruska," z ktorého sa stáva "celosvetovo opovrhovaný nebezpečný teroristický štát," uviedol Reznikov.

Predstavitelia Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny hlásia po útokoch rozsiahle výpadky prúdu a v niektorých častiach aj problémy s dodávkami vody.

K útokom došlo aj v Dnepropetrovskej, Ľvovskej, Mykolajivskej, Ternopiľskej, Záporožskej, Vinnickej, Ivanofrankivskej, Charkovskej, Žytomyrskej, Chmelnickej či Kirovohradskej oblasti.

Ľudia odstraňujú trosky z poškodeného domu po nočnom ruskom ostreľovaní v Sloviansku v Doneckej oblasti na Ukrajine v pondelok 10. októbra 2022.
Foto: TASR/AP


Ukrajinské ministerstvo odporúča školám prejsť na dištančné vyučovanie

Ukrajinské ministerstvo školstva v pondelok odporučilo, aby všetky vzdelávacie inštitúcie v krajine prešli do 14. októbra na dištančné vyučovanie.

Ako informovala britská stanica BBC, toto rozhodnutie bolo prijaté po masívnych ruských raketových útokoch, ktorým bolo v pondelok vystavené ukrajinské územie.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok na zasadnutí Bezpečnostnej rady Ruskej federácie vyhlásil, že Rusko spustilo tieto masívne útoky s použitím presne navádzaných rakiet v reakcii na "teroristické útoky Ukrajiny".

Špecifikoval, že ukrajinská tajná služba SBU podnikla "tri teroristické útoky" proti Kurskej atómovej elektrárni a pokúsila sa "o sabotáž na plynovode Turecký prúd".

Putin zdôraznil, že "zločiny tohto druhu" bolo "nemožné nechať bez odpovede", a preto Ruská federácia spustila "masívny úder ďalekonosnými presnými zbraňami na energetické, vojenské veliteľské a komunikačné zariadenia Ukrajiny, pričom boli využité vzdušné, námorné a pozemné sily ruskej armády."

Ruské ministerstvo obrany neskôr vyhodnotilo, že cieľ útoku na Ukrajinu bol dosiahnutý a všetky určené objekty boli zasiahnuté.