Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Ruské raketové útoky si vyžiadali najmenej 34 zranených

Na archívnej snímke ukrajinský vojak, na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Na území Dnepropetrovskej oblasti bolo v dôsledku nočných útokov poškodených minimálne 25 poschodových budov, 19 rodinných domov, päť obchodov a šesť škôl a škôlok.

Kyjev 1. mája (TASR) - Najmenej 34 zranených si vyžiadala ďalšia vlna ruských raketových útokov, ktorá zasiahla Ukrajinu v noci na pondelok. Podľa ukrajinskej armády väčšinu rakiet, vypálených z lietadiel nad územím Ruska, zostrelila protivzdušná obrana, informuje agentúra AFP.

"Máme už 34 zranených v dôsledku útoku na okres Pavlohrad. Je medzi nimi päť detí. Najmladšie z nich je osemročné dievča," napísal v pondelok na sociálnych sieťach gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak.

Na území Dnepropetrovskej oblasti bolo v dôsledku nočných útokov poškodených minimálne 25 poschodových budov, 19 rodinných domov, päť obchodov a šesť škôl a škôlok. Desiatky poškodených budov evidujú už v spomínanom Pavlohrade, kde jedna z ruských striel zasiahla priemyselný objekt a spôsobila požiar.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj oznámil, že v priebehu noci Rusi na Ukrajinu vypálili 18 striel s plochou dráhou letu. "Okolo 02.30 h ruskí okupanti napadli Ukrajinu zo strategických bombardérov - deviatich Tu-95 z okresu Olenogorsk (v ruskej Murmanskej oblasti) a dvoch Tu-160 z oblasti Kaspického mora," uviedol generál Zalužnyj.

Ukrajinská protivzdušná obrana podľa neho dokázala zneškodniť 15 z 18 vypálených striel, z ktorých časť cielila aj na Kyjevskú oblasť. Náčelník kyjevskej mestskej vojenskej správy Serhij Popko oznámil, že všetky strely vypálené na Kyjev sa podarilo zneškodniť.

Agentúra AFP pripomína, že protivzdušnú obranu Ukrajiny v posledných mesiacoch posilnili dodávky od západných spojencov, vrátane súčastí amerického systému Patriot.

Moskva minulý týždeň po niekoľkotýždňovej prestávke obnovila raketové útoky na ukrajinské mestá a infraštruktúru. Útok z 28. apríla, ktorý zasiahol výškový bytový dom v meste Umaň v stredoukrajinskej Čerkaskej oblasti, si vyžiadal 23 mŕtvych, medzi ktorými bolo aj šesť detí vo veku od 1,5 roka do 17 rokov.