Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Ruské útoky si vyžiadali obete, vyše 200.000 ľudí nemá elektrinu

Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko kontroluje škody pri obytnom dome poškodenom ruským raketovým útokom v Kyjeve 2. januára 2024. Foto: TASR/AP

Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj uviedol, že Rusko odpálilo na Ukrajinu 99 rakiet rôzneho typu, pričom ukrajinské letectvo zostrelilo 72 z nich.

Kyjev 2. januára (TASR) - Ruské raketové útoky na Ukrajinu si v utorok vyžiadali už štyri obete, pričom jedna osoba zahynula a 27 utrpelo zranenia aj v hlavnom meste Kyjev, uviedli ukrajinskí predstavitelia. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP.

"Jedna staršia žena, ktorá utrpela zranenia v Solomianskom rajóne, umrela v sanitke. Ďalších 27 zranených hospitalizovali," uviedol starosta Kyjeva Vitalij Kličko.

Minister vnútra Ukrajiny Ihor Klymenko informoval, že v Kyjevskej oblasti zahynuli ďalší dvaja ľudia. Gubernátor Charkova Oleh Synehubov uviedol, že pri ruských útokoch zahynula v tomto východoukrajinskom meste jedna žena.

Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho zároveň vyhlásila, že v dôsledku ruských útokoch ostalo približne 250.000 ľudí bez elektriny.

Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj uviedol, že Rusko odpálilo na Ukrajinu 99 rakiet rôzneho typu, pričom ukrajinské letectvo zostrelilo 72 z nich.

Ukrajinské letectvo nadránom vyhlásilo letecký poplach pre niektoré oblasti Ukrajiny s tým, že hrozí odpálenie riadených striel z ruských strategických bombardérov Tu-95MS. Neskôr uviedla, že Rusi odpaľujú na Kyjev aj hypersonické rakety Kinžal.

Zintenzívnenie úderov na vojenské ciele na Ukrajine avizoval v pondelok ruský prezident Vladimir Putin, ktorý tak reagoval na víkendový útok na ruské mesto Belgorod. Pri tomto útoku podľa ruských úradov zahynulo 24 ľudí a vyše 100 utrpelo zranenia.