Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Putin predstavil svoj sedembodový plán na urovnanie krízy na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin Foto: TASR/AP
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk Foto: TASR/AP

Cieľom ruského prezidenta Vladimira Putina je zničiť Ukrajinu a obnoviť Sovietsky zväz, vyhlásil dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Moskva 3. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes potvrdil, že jeho názory na spôsob riešenia krízy na Ukrajine sú veľmi blízke názorom ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na agentúru RIA Novosti.

Na základe telefonického rozhovoru dnes Putin počas presunu z ruského Blagoveščenska do mongolského Ulanbátaru "dal na papier pár návrhov a plán krokov" na urovnanie konfliktu na východnej Ukrajine. Dodal, že jeho mierový plán pozostáva zo siedmich bodov, spresnila agentúra RIA Novosti.

V záujme zastavenia krviprelievania na Ukrajine podľa Putina v prvom rade treba, aby znepriatelené strany zastavili paľbu a stiahli svoje jednotky do takej vzdialenosti od miest a dedín, aby neboli na dostrel delostrelectva a všetkých druhov raketových systémov.

Putin navrhol rozmiestniť na východnej Ukrajine medzinárodných pozorovateľov, aby monitorovali dodržiavanie prímeria.

Ďalším bodom jeho plánu je výmena zajatcov vo formáte "všetkých za všetkých", vytvorenie humanitárnych koridorov pre utečencov a dodávky humanitárnej pomoci pre východ Ukrajiny.

Putin vyhlásil, že konečná dohoda medzi Kyjevom a proruskými separatistami o pláne urovnania krízy na Ukrajine by mohla byť dosiahnutá už 5. septembra v rámci rokovania tzv. kontaktnej skupiny, informovala RIA Novosti.

Prezidenti Ruska a Ukrajiny dnes absolvovali telefonický rozhovor, ktorý neskôr každá zo strán interpretovala rôzne. Kým na Porošenkovej webovej stránke sa objavilo vyhlásenie, že sa dohodli na trvalom prímerí, Putinov hovorca tento výklad odmietol s tým, že Rusko sa o prímerí na Ukrajine dohodnúť ani nemohlo, keďže nie je účastníkom konfliktu. Novinárom, ktorí ho sprevádzajú na ceste do Mongolska, však dnes Putin potvrdil, že jeho názory na viaceré možnosti riešenia konfliktu na Ukrajine sa v "značnej miere" zhodujú s Porošenkovými.


Jaceňuk: Putin chce zničiť Ukrajinu a obnoviť Sovietsky zväz

Kyjev 3. septembra (TASR) - Cieľom ruského prezidenta Vladimira Putina je zničiť Ukrajinu a obnoviť Sovietsky zväz, vyhlásil dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Putinom navrhovaný sedembodový mierový plán označil za snahu oklamať Západ v predvečer summitu NATO a vyhnúť sa novým sankciám.

"Skutočný Putinov plán je zničiť Ukrajinu a obnoviť Sovietsky zväz... Všetky predchádzajúce dohody uzavreté s Ruskom - v Ženeve, Normandii, Berlíne a Minsku - ruský režim ignoroval alebo drzo porušil," citovala z Jaceňukovho vyhlásenia agentúra Reuters.

Putin počas dnešnej návštevy Mongolska povedal, že sa s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom do značnej miery dohodli na spôsobe urovnania konfliktu na východe Ukrajiny. Načrtol sedem krokov, ktoré obsahujú výmenu zajatcov či vytvorenie humanitárneho koridoru pre utečencov a doručenie pomoci.



Petro Porošenko dúfa, že mierový proces sa začne v piatok v Minsku

Ukrajinský prezident Petro Porošenko
Foto: TASR/AP
Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyjadril nádej, že mierový proces sa začne v piatok v bieloruskom Minsku. Vyzval politikov, aby podporili rokovania.

"Pevne dúfam, že v piatok v Minsku sa konečne začne mierový proces... Ukrajinci plne podporujú (mier), zatiaľ čo politici sa chcú hrať na vojnu. Chcem povedať, že to nepripustím," citovala z Porošenkovho vyhlásenia agentúra Reuters.

V Minsku zasadne v piatok kontaktná skupina, ktorú tvoria zástupcovia Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Budú sa snažiť nájsť riešenie na ukončenie bojov medzi prokyjevskými jednotkami a proruskými separatistami na juhovýchode Ukrajiny.

Peskov: Putinov plán prímeria na Ukrajine nerieši územný štatút

Návrh ruského prezidenta Vladimira Putina na kroky vedúce k prímeriu na východe Ukrajiny nerieši otázku štatútu územia, oznámil dnes jeho hovorca Dmitrij Peskov.

"Nie je to komplexný pán. Je to návrh na prioritné opatrenia a všetko ostatné je otázkou ďalších rokovaní," citovala agentúra Reuters Peskova. Takto reagoval na otázku o štatúte oblastí na východe Ukrajiny, na ktoré si robia nárok proruskí separatisti.

V záujme zastavenia krviprelievania na Ukrajine je podľa ruského prezidenta v prvom rade potrebné, aby znepriatelené strany zastavili paľbu a stiahli svoje jednotky do takej vzdialenosti od miest a dedín, aby neboli na dostrel delostrelectva a všetkých druhov raketových systémov.

Putin navrhol rozmiestniť na východnej Ukrajine medzinárodných pozorovateľov, aby monitorovali dodržiavanie prímeria.

Ďalším bodom jeho plánu je výmena zajatcov vo formáte "všetkých za všetkých", vytvorenie humanitárnych koridorov pre utečencov a dodávky humanitárnej pomoci pre východ Ukrajiny.

Putin vyhlásil, že konečná dohoda medzi Kyjevom a proruskými separatistami o pláne urovnania krízy na Ukrajine by mohla byť dosiahnutá už 5. septembra v rámci rokovania tzv. kontaktnej skupiny.