Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina chce vybudovať opevnenú hranicu s Ruskom

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk po prvý raz ohlásil výstavbu tejto 2295-kilometrovej opevnenej hranice 3. septembra.

Kyjev 9. decembra (TASR) - Výstavba bezpečnostného múru na ruských hraniciach bude trvať približne štyri roky. Na zasadaní vlády to dnes uviedol ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, podľa ktorého si projekt vyžiada náklady v odhadovanej výške ôsmich miliárd hrivien (418,2 milióna eur), uviedla agentúra TASS.

Generálny tajomník Rady Európy (RE) Thorbjörn Jagland označil plánovaný múr v novembri za neprijateľný. "Tento múr ničí osudy ľudí a ich rodín, a to je neprijateľné. Musíme preto posilniť myšlienku spoločného európskeho domova," uviedol Jagland.

"Múr na ukrajinsko-ruských hraniciach nebude mať dlhé trvanie. Postihne ho rovnaký osud ako Berlínsky múr. Z ekonomického, ako aj politického hľadiska ide o zbytočné opatrenie," povedal Konstantin Busygin, riaditeľ Federálnej agentúry pre vybavenie štátnej hranice Ruskej federácie (Rosgranica).

Generálny tajomník Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OSKB) Nikolaj Bordjuža uviedol, že vládny projekt výstavby múru je "bezcenný a môže slúžiť ako pamätník ľudskej hlúposti". Nevylúčil, že môže ísť o "latentný spôsob vyňatia peňazí zo štátneho rozpočtu".

Jaceňuk po prvý raz ohlásil výstavbu tejto 2295-kilometrovej opevnenej hranice 3. septembra. Výraz "múr" je tu však obrazný; pohraničnú bariéru bude totiž tvoriť štyri metre široká a dva metre hlboká priekopa, doplnená opticko-elektonickým pozorovacím systémom, strážnymi vežami a inými zariadeniami.