Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Ukrajina obvinila Rusko zo zhromažďovania vojakov pri hraniciach

Ruskí vojaci strážia mólo, kde kotvia dve ukrajinské lode v ukrajinskom Sevastopole 5. marca 2014. Foto: TASR/AP

Ruské sily získali v posledných dňoch kontrolu nad ukrajinským Krymským polostrovom.

Kyjev 12. marca (TASR) - Šéf bezpečnostnej rady Ukrajiny Andrij Parubij dnes obvinil Rusko z mohutného zhromažďovania vojakov neďaleko ukrajinskej hranice, čo vyvoláva obavy z hroziacej invázie. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Parubij uviedol na brífingu v metropole Kyjev, že Rusko vyslalo a rozmiestnilo vyše 80.000 vojakov do blízkosti hranice - to predstavuje "hrozbu úplnej invázie z rôznych smerov".

Námestník ruského ministra obrany Anatolij Antonov poprel v Moskve správy o zhromažďovaní vojakov na rusko-ukrajinskej hranici. Takisto uviedol, že Moskva dostala v utorok žiadosť od Ukrajiny, aby mohla podniknúť prieskumný let nad ruským územím a ubezpečiť sa, že invázia nehrozí.

Ruské sily získali v posledných dňoch kontrolu nad ukrajinským Krymským polostrovom a prezident Vladimir Putin tvrdí, že Moskva je pripravená "s využitím všetkých prostriedkov" ochrániť rusky hovoriacich obyvateľov na východe Ukrajiny.

Rusko sťahuje na hranice ťažkú bojovú techniku

O posilňovaní ruskej vojenskej prítomnosti v okolí rusko-ukrajinskej štátnej hranice, vrátane prihraničia s Bieloruskom, ale aj o častých presunoch a posilnení prítomnosti príslušníkov ruskej Čiernomorskej flotily na Kryme informovali dnes s odvolaním sa na rezort zahraničných vecí v Kyjeve tamojšie médiá.

Niektoré z nich sa odvolávajú aj na informácie od očitých svedkov z ruských regiónov, ktorí využívajúc rôzne sociálne siete zverejnili fotografie a videozáznamy znázorňujúce presun ťažkej bojovej techniky do pohraničia po železnici.

Ukrajinský premiér Jaceňuk bude informovať Bezpečnostnú radu OSN
New York 12. marca (TASR) - Nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk bude informovať o situácii aj Bezpečnostnú radu OSN na jej štvrtkovom, otvorenom zasadnutí. Oznámili to dnes nemenovaní diplomati, ktorých citovala tlačová agentúra AP.

Dočasný premiér Jaceňuk podľa slov diplomatov odcestuje z Washingtonu do New Yorku a prednesie príhovor pred najvplyvnejším orgánom OSN.

Jaceňuk je dnes vo Washingtone, kde má v Bielom dome stretnutie s americkým prezidentom Barackom Obamom.

Podľa očakávania Jaceňuk znovu vyhlási, že nedeľné referendum o tom, či sa ukrajinský krymský región má stať súčasťou Ruska, je protiprávne.

Rusko je v Bezpečnostnej rade OSN čoraz viac izolované, dokonca aj najbližší spojenec Čína znovu vyhlásila, že je za územnú celistvosť Ukrajiny. Moskva však môže zablokovať akýkoľvek krok BR OSN, pretože má právo veta.