Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Ruský útok na Charkov si vyžiadal najmenej 26 zranených

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinské vzdušné sily medzitým oznámili, že Rusko v noci na nedeľu opäť zaútočilo dronmi na viaceré oblasti Ukrajiny vrátane metropoly Kyjev.

Charkov 31. decembra (TASR) - Na najmenej 26 zranených sa zvýšila bilancia ruských raketových útokov, ktoré v sobotu večer zasiahli mesto Charkov na východe Ukrajiny. Oznámila to tamojšia prokuratúra, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Primátor Charkova Ihor Terechov na platforme Telegrame informoval, že zasiahnutý bol aj jeden obytný dom v centre mesta. Niekoľko ľudí bolo prevezených do nemocnice. Medzi ranenými sú údajne dve maloleté osoby a tiež britský novinár. Miestne úrady už skôr oznámili, že Rusi zasiahli aj zdravotnícku inštitúciu, bytový dom, hotel, materskú školu, obchody či reštaurácie.

"Za každý dron Šáhid (iránskej výroby), za každú ruskú raketu, ponesie (ruský) teroristický štát primeranú zodpovednosť," povedal vo svojom večernom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Politickú aj veľmi praktickú."

Rusko v sobotu obvinilo Ukrajinu z útoku na prihraničné mesto Belgorod, ktorý si podľa miestnych úradov vyžiadal najmenej 21 mŕtvych a 110 zranených. Išlo o jeden z najkrvavejších útokov na ruskom území od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Ukrajina sa k sobotňajšiemu ostreľovaniu centra Belgorodu bezprostredne nevyjadrila.

Ukrajinské vzdušné sily medzitým oznámili, že Rusko v noci na nedeľu opäť zaútočilo dronmi na viaceré oblasti Ukrajiny vrátane metropoly Kyjev.

Rusko v noci na piatok podniklo bezprecedentne masívny útok na ukrajinské mestá a obce. Išlo o najrozsiahlejší letecký úder na Ukrajinu od vypuknutia vojny, pričom Rusko doň nasadilo takmer 160 rakiet a útočných dronov. Podľa ukrajinských úradov pri útoku zahynulo najmenej 39 ľudí a 120 ďalších utrpelo zranenia.