Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Ukrajina sa prihlásila k atentátu na proruského poslanca v Luhansku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie zverejnil videozáznam z miesta explózie, kde vidieť zničené tmavé auto s krvou na sedadle vodiča.

Kyjev 8. novembra (TASR) - Ukrajina sa prihlásila k atentátu na Michaila Filiponenka, proruského politika a bývalého veliteľa separatistickej armády Luhanskej oblasti. Zahynul v stredu ráno po výbuchu nálože v jeho aute. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ukrajinská vojenská rozviedka oznámila, že vykonala "špeciálnu operáciu na odstránenie" Filiponenka, pričom spolupracovala "s predstaviteľmi hnutia odporu".

Filiponenko bol poslancom parlamentu tzv. Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) a v roku 2014 bol aktívny v separatistickom odboji.

Podľa ukrajinskej rozviedky v minulosti "osobne a brutálne mučil" civilistov a vojnových zajatcov. Rozviedka dodala, že sa naďalej bude zameriavať na "vojnových zločincov a kolaborantov" spolupracujúcich s Ruskom.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie zverejnil videozáznam z miesta explózie, kde vidieť zničené tmavé auto s krvou na sedadle vodiča.

Najvyšší predstaviteľ LĽR Leonid Pasečnik označil na sociálnych sieťach Filiponenka za "skutočného muža" a jeho smrť ako "veľkú stratu".

Okupovanú Luhanskú oblasť vlani v septembri Rusko anektovalo spoločne s troma ďalšími - Záporožskou, Chersonskou a Doneckou. neskôr tam usporiadalo sporné voľby. Filiponenka v nich zvolili do parlamentu v Luhansku. Západ a Kyjev legálnosť anexie a údajných volieb neuznávajú.