Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Savčenková pricestovala do Donbasu, žiada prepustenie väzňov

Na archívnej snímke Nadija Savčenková. Foto: TASR/AP

Savčenková - bývalá pilotka bojového vrtuľníka, ktorá strávila v ruskom väzení dva roky, kým ju vlani prepustili - pricestovala do väznice v meste Makijivka ovládanom povstalcami.

Kyjev 25. februára (TASR) - Ukrajinská zákonodarkyňa Nadija Savčenková navštívila v piatok separatistickú východnú oblasť Donbas, aby sa tam stretla s ukrajinskými väzňami, ktorých zadržiavajú proruskí povstalci.

Savčenková - bývalá pilotka bojového vrtuľníka, ktorá strávila v ruskom väzení dva roky, kým ju vlani prepustili - pricestovala do väznice v meste Makijivka ovládanom povstalcami. Informovala o tom Donecká tlačová agentúra patriaca rebelom. Savčenková na Facebooku uviedla, že jej cieľom je pomôcť dostať ukrajinských väzňov na slobodu.

Savčenková, vo vlasti pokladaná za hrdinku, vyvolala sporné reakcie svojou kritikou ukrajinskej vlády a výzvami na dialóg s Ruskom podporovanými povstalcami, ktorý by ukončil boje na východe Ukrajiny. Od apríla 2014 v nich zahynulo už vyše 9800 ľudí.

Ukrajinská vnútorná bezpečnostná služba SBU vyhlásila, že Savčenkovej cestu do Donbasu preverí. Hovorca SBU Oleksandr Tkačuk uviedol, že Savčenkovej návšteva vyvoláva "ohromenie". Informovala o tom ruská tlačová agentúra Interfax.