Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Na Savčenkovú uvalil súd v Kyjeve dvojmesačnú vyšetrovaciu väzbu

Poslankyňa národného parlamentu Nadija Savčenková ukazuje najvyššie štátnie vyzmamenanie Hrdina Ukrajiny za rečníckym pultom počas parlamentnej schôdze v Kyjeve 22. marca 2018 Foto: TASR/AP

Samotná Savčenková opúšťala súdnu sieť podľa ukrajinských médií s pozdravom Dovidenia na slobode, adresovaným svojim stúpencom.

Kyjev 23. marca (TASR) - Iba deň po zbavení imunity a zadržaní uvalila v piatok v Kyjeve ukrajinská justícia na bývalú vojačku a súčasnú poslankyňu Nadiju Savčenkovú dvojmesačnú vyšetrovaciu väzbu v súvislosti s podozrením z plánovania teroristického útoku. Súd v ukrajinskej metropole vylúčil možnosť prepustenia Savčenkovej na kauciu.

Obhajoba môže rozhodnutie súdu napadnúť, uviedla tlačová agentúra DPA.

Samotná Savčenková opúšťala súdnu sieť podľa ukrajinských médií s pozdravom "Dovidenia na slobode", adresovaným svojim stúpencom.

Savčenkovú, ktorá sa stala v minulosti ukrajinskou národnou ikonou po tom, ako bola väznená takmer dva roky v Rusku v súvislosti s usmrtením dvoch novinárov na nepokojnom východe Ukrajiny, generálny prokurátor Jurij Lucenko vo štvrtkovom príhovore k poslancom obvinil z prípravy útoku na parlament s použitím ručných granátov a automatických zbraní. Tvrdil, že Savčenková sa spriahla s Moskvou podporovanými povstalcami na východe Ukrajiny v snahe vykonať "teroristický puč v záujme ukrajinských nepriateľov". Obvinenie podložil nahrávkami z odpočúvania, na ktorých Savčenková hovorí o pašovaní zbraní z východu.

V reakcii na otázky poslancov potom Lucenko konštatoval, že nepodporuje vyhlásenie Savčenkovej za mentálne chorú.

Samotná poslankyňa uviedla, že o odpočúvaní vedela a práve preto rozprávala o takýchto útokoch. Touto "surrealistickou politickou provokáciou" chcela podľa vlastných slov zosmiešniť ukrajinskú vládu, ktorú obvinila, že v očiach verejnosti zlyhala.

V prípade potvrdenia podozrení a viny na súde hrozí Savčenkovej podľa ukrajinských zdrojov doživotné väzenie.