Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Tajná služba zadržala ruskú špiónku, odhalila proruských diverzantov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Ukrajinská tajná služba informovala, že za posledný mesiac jej agenti odhalili a zadržali v krajine toľko zahraničných špiónov a diverzantov ako za celú existenciu nezávislej Ukrajiny.

Kyjev 9. apríla (TASR) - Ukrajinská tajná služba (SBU) zadržala ruskú občianku, ktorá sa zapojila do aktivít smerujúcich k destabilizácii situácie na juhu Ukrajiny. Pri zadržaní jej zhabali nesmrtiacu strelnú zbraň prerobenú na použitie ostrých nábojov, podobne ako aj manuál na výcvik diverzných skupín.

Ruska, narodená v roku 1991, pricestovala do ukrajinského Chersonu 4. apríla. Odvtedy absolvovala niekoľko schôdzok s proruskými aktivistami a navštívila niekoľko okresných miest v oblasti, aby sa oboznámila so situáciou. V pondelok sa zapojila do rozpútania nepokojov v Mikolaive, kde zo svojej zbrane, ako priznala, zranila najmenej troch ľudí.

Vyšetrovatelia zistili, že ruská občianka v utorok podala svojmu riadiacemu dôstojníkovi v Rusku hlásenie o po domácky vyrobených výbušninách, ktoré majú k dispozícii proruskí aktivisti, ako aj o dohode s nimi, že im zabezpečí strelné zbrane.

Dostala za úlohu zistiť výzbroj ukrajinských pohraničníkov na hraniciach s Krymom, ako aj miesta na hraniciach, kadiaľ možno prechádzať nepozorovane, spresnila agentúra UNIAN.

V Chersonskej oblasti dnes SBU zatkla aj miestneho obyvateľa, ktorý je podozrivý, že spolu s ozbrojenou skupinou chcel obsadiť Kachovskú vodnú elektráreň a ďalšie strategické objekty, informovala agentúra UNIAN. Prostredníctvom spojky z Krymu mal z ruskej strany dostať zásielku strelných zbraní.

Podozrivý diverzant systematicky plnil úlohy ruskej vojenskej rozviedky a svojmu riadiacemu dôstojníkovi na Kryme odovzdával informácie o dislokácii a redislokácii ukrajinských ozbrojených síl.

SBU v utorok informovala, že za posledný mesiac jej agenti odhalili a zadržali v krajine toľko zahraničných špiónov a diverzantov ako za celú existenciu nezávislej Ukrajiny.