Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: SBU zasahovala proti korupcii vo vojenskom zdravotníctve

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

SBU tak pokračuje vo svojich zásahoch namierených proti korupcii.

Kyjev 26. augusta (TASR) - Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zadržala v sobotu štyroch predstaviteľov vojenského zdravotníctva, ktorí za úplatky pomáhali ľudom vyhnúť sa vojenskej službe. TASR o tom informuje podľa správy televízie Sky News.

SBU tak pokračuje vo svojich zásahoch namierených proti korupcii. V Ukrajine je totiž korupcia rozšírená naprieč generáciami, no boj s ňou je jedným z hlavných cieľov ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

"Bezpečnostná služba pokračuje vo vykoreňovaní rozsiahlej korupcie vo vojenských výboroch a vojenských zdravotníckych komisiách na Ukrajine," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na oficiálnej webovej stránke SBU.

Vo vyhlásení sa ďalej píše, že boli v Kyjevskej, Odeskej a Charkovskej oblasti zadržaní štyria predstavitelia vojenského zdravotníctva, ktorí pomáhali osobám spôsobilým na vojenskú službu vyhnúť sa náboru a utiecť za hranice.

"Títo predstavitelia ponúkali brancom možnosť vyhnúť sa mobilizácii na základe vymysleného dokumentu, v ktorom sa uvádzalo, že zo zdravotných dôvodov boli nespôsobilí na vojenskú službu," uvádza SBU.

Vybavenie takéhoto dokumentu stálo podľa SBU približne 10.000 dolárov na osobu.

Zadržaným predstaviteľom hrozí až desať rokov väzenia, ak budú uznaní za vinných, píše Sky News.