Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel mieri do Donbasu

Na archívnej snímke Sigmar Gabriel Foto: TASR/AP

Kľúčovou otázkou rokovaní nemeckého a ukrajinského ministra bude úloha Nemecka a Francúzska v normandskom formáte v rámci boja proti ruskej agresii.

Kyjev 2. januára (TASR) - Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel pricestuje v stredu na dvojdňovú pracovnú návštevu Ukrajiny. Spolu s ukrajinským náprotivkom Pavlom Klimkinom navštívia aj Donbas, budú "v blízkosti demarkačnej línie", informovalo v utorok ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

Podľa vyhlásenia rezortu, z ktorého citovala agentúra Ukrinform, bude kľúčovou otázkou rokovaní oboch ministrov úloha Nemecka a Francúzska v normandskom formáte v rámci "boja proti ruskej agresii". V tomto ohľade budú ministri diskutovať o ďalších spoločných krokoch zameraných na obnovenie územnej celistvosti a zvrchovanosti Ukrajiny, ako aj o prepustení ukrajinských politických väzňov, ktorí sú v ruských väzniciach, informovalo ministerstvo.

Normandský formát je diplomatické zoskupenie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí. Ich cieľom je urovnať krízu v Donbase.

Normandský formát vznikol v júni 2014, keď sa pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii stretli ukrajinský prezident Petro Porošenko, šéf Kremľa Vladimir Putin, vtedajší francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Štvorica po prvý raz diskutovala o spôsoboch vyriešenia konfliktu na Ukrajine.