Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská armáda a proruskí separatisti si v noci vymenili zajatcov

Proruskí separatisti strážia vstup do autobusu s ukrajinskými vojnovými zajatcami v Luhansku 21. februára 2015. Ukrajinské vládne sily a proruskí separatisti na východe Ukrajiny, si na základe minskej dohody o prímerí, vymenili v noci nadnes desiatky zajatcov. Podľa agentúry Reuters k veľkej výmene zajatcov došlo v dedine Žolobok ležiacej približne 20 kilometrov západne od separatistami ovládaného mesta Luhansk, kde výmenou za 52 svojich bojovníkov separatisti prepustili najmenej 130 príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl. Foto: TASR/AP

Podľa vyhlásenia ukrajinskej armády však boje na východe Ukrajiny zatiaľ úplne neustali.

Kyjev 22. februára (TASR) - Ukrajinské vládne sily a proruskí separatisti na východe Ukrajiny, si na základe minskej dohody o prímerí, vymenili v noci nadnes desiatky zajatcov.

Podľa agentúry Reuters k veľkej výmene zajatcov došlo v dedine Žolobok ležiacej približne 20 kilometrov západne od separatistami ovládaného mesta Luhansk, kde výmenou za 52 svojich bojovníkov separatisti prepustili najmenej 130 príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl.

Zoznam s menami 139 prepustených príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl zverejnil dnes skoro ráno na svojej facebookovej stránke aj poradca šéfa ukrajinskej tajnej služby (SBU) Markijan Lubkivský.

Markijan Lubkivský zverejnil na sociálnej sieti Facebook zoznam prepustených zajatcov.
Foto: Screenshot Facebook


Podľa vyhlásenia ukrajinskej armády však boje na východe Ukrajiny zatiaľ úplne neustali, pričom aj v noci nadnes došlo údajne k dvanástim delostreleckým a mínometným útokom separatistov na pozície ukrajinských síl.

Pozrite si galériu k výmene zajatcov:


Najprudšie boje prebiehali v meste Peski neďaleko Donecka a v obci Šyrokyne, ležiacej neďaleko strategicky významného prístavu Mariupol, kde sa skupina separatistov údajne pokúsila zaútočiť na pozície ukrajinskej armády.

Podľa tlačovej služby separatistov DAN ukrajinská armáda ostreľovala časti mesta Doneck, pričom delostreleckú paľbu bolo v meste počuť ešte aj dnes o 07.30 h miestneho času (08.30 SEČ).