Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajina si pripomenula Majdan, radikáli napadli ruské banky

Na archívnej snímke demonštranti hádžu kamene počas násilných zrážok s políciou v centre Kyjeva v stredu 22. januára 2014. Foto: TASR/AP

V Kyjeve sa dnes pri príležitosti tohto výročia konali rôzne spomienkové udalosti, na ktorých sa celkovo zúčastnili desaťtisíce ľudí.

Kyjev 20. februára (TASR) - Nacionalistickí demonštranti zaútočili dnes na pobočky dvoch ruských bánk v ukrajinskej metropole Kyjev. Výtržnosti vypukli na druhé výročie najkrvavejšieho dňa protestov na Majdane, počas ktorého ostreľovači zabili vyše 50 ľudí.

V Kyjeve sa dnes pri príležitosti tohto výročia konali rôzne spomienkové udalosti, na ktorých sa celkovo zúčastnili desaťtisíce ľudí.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na jednom z podujatí prisľúbil pokračovanie snáh o potrestanie ostreľovačov zodpovedných za smrť demonštrantov. Vyjadril tiež presvedčenie, že súčasná Ukrajina sa napriek pretrvávajúcemu konfliktu na východe a vážnym ekonomickým ťažkostiam "mení a posúva vpred", uviedla agentúra AP.

Ukrajinskí nacionalisti využili tento deň na útok voči kyjevským pobočkám dvoch ruských finančných ústavov Alfa Bank a Sberbank. Výtržníci hádzali do okien bánk kamene a poškodili nábytok a ďalšie vnútorné zariadenie. Potom zaútočili aj na sídlo holdingovej spoločnosti najbohatšieho ukrajinského oligarchu Rinata Achmetova.

Polícia voči násilníkom nezasiahla. "Rusko a oligarchovia môžu za to, že sa život na Ukrajine neustále zhoršuje," vyhlásil jeden účastníkov nacionalistického protestu oblečený v maskovacej uniforme.