Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Ukrajina si pripomína vyvražďovanie Židov nacistami

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na pietnom akte boli prítomní aj rabíni z viacerých ukrajinských miest.

Kyjev 29. septembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok navštívil lokalitu Babyn jar neďaleko Kyjeva, ktorá sa pred 82 rokmi stala prvým miestom systematického vyvražďovania európskych Židov nacistickým Nemeckom.

Ako informovala agentúra AFP, Zelenskyj, oblečený tradične v olivovozelenom, pri pamätníku obetiam zažal sviečku a v krátkom príhovore povedal, že Ukrajina "nikdy" nezabudne na túto tragédiu spáchanú nacistickým Nemeckom.

Na pietnom akte boli prítomní aj rabíni z viacerých ukrajinských miest.

Okrem toho Zelenskyj zverejnil na sociálnych sieťach status, v ktorom uviedol: "Bez ohľadu na to, koľko rokov uplynulo, ľudstvo si bude pamätať životy, o ktoré ho pripravil nacizmus". Zelenskyj, ktorý má židovský pôvod, dodal, že ľudstvo si tiež vždy "bude pamätať, že toto zlo bolo potrestané."

V rokline Babyn jar neďaleko nacistami okupovaného Kyjeva bolo 29. a 30. septembra 1941 zabitých okolo 34.000 dospelých a detí, väčšina z nich boli Židia.

Okupácia Kyjeva trvala viac ako 100 týždňov, počas ktorých nacisti v Babom jare zavraždili ďalších, podľa odhadov, viac ako 100.000 ľudí. Boli medzi nimi Židia, Rómovia i sovietski vojnoví zajatci.

Masaker v Babom Jare sa stal vážnym predelom v histórii holokaustu. Prvýkrát totiž nemecké vojenské jednotky uskutočnili takúto brutálnu masovú vraždu a v takomto rozsahu.

O masakre preniklo na verejnosť v tej dobe len málo informácii, lebo svet viac zaujímal vtedajší vojenský postup Nemcov na Moskvu. To nacistov neskôr povzbudilo aj k ďalšiemu systematickému vraždeniu Židov v plynových komorách.

Po skončení druhej svetovej vojny miesto masakry upadlo do zabudnutia, stalinská politická propaganda totiž nechcela upozorňovať na utrpenie židovského obyvateľstva, keďže zdôrazňovala najmä vojnové obete a útrapy Rusov, respektíve ďalších národov Sovietskeho zväzu.

Koncom 50. rokov minulého storočia vznikla na mieste priehrada, ktorá sa však v roku 1961 po nápore jarných dažďov zrútila, čo spôsobilo zaplavenie severnej časti Kyjeva. Hrádzu už neobnovili a na mieste vybudovali park.

Oficiálny pamätník na Babom jare vybudovali až v roku 1976, pričom však vôbec nepripomínal tragédiu Židov - bol venovaný národom Sovietskeho zväzu či vojakom Červenej armády.

Pamätník pripomínajúci zavraždenie Židov vybudovali až v roku 1991 v parku Babyn jar neďaleko jednej zo staníc kyjevského metra.