Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ukrajina spochybnila, že Poľsko prijalo milión ukrajinských utečencov

Na archívnej snímke Andrij Deščycia. Foto: TASR/AP

Poľskí predstavitelia už dlhší čas vyhlasujú, že Poľsko nemôže prijať vyšší počet žiadateľov o azyl z oblasti Blízkeho východu.

Varšava 20. januára (TASR) - Ukrajinský veľvyslanec v Poľsku Andrij Deščycia spochybnil dnes tvrdenie poľskej premiérky Beaty Szydlovej, podľa ktorej Poľsko prijalo už asi milión ukrajinských utečencov, napísala agentúra AP.

Podľa Deščyciu Poľsko vlani udelilo oficiálny štatút utečenca len dvom ukrajinským občanom. Početní Ukrajinci, ktorí sa zdržujú na území Poľska, sú v skutočnosti ekonomickí migranti, uviedol veľvyslanec.

Poľskí predstavitelia už dlhší čas vyhlasujú, že Poľsko nemôže prijať vyšší počet žiadateľov o azyl z oblasti Blízkeho východu. Zdôvodňujú to tým, že Poľsko je nútené pomáhať mase Ukrajincov, ktorí utekajú pred konfliktom na východe Ukrajiny, kde vládne sily bojujú proti separatistom podporovaným Ruskom. Táto otázka vyvolala napätie medzi Poľskom a ostatnými štátmi EÚ, najmä Nemeckom.

Poľská premiérka totiž v utorok na pôde Európskeho parlamentu povedala, že "Poľsko prijalo približne milión ukrajinských utečencov, teda ľudí, ktorým nikto nechcel pomôcť".