Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajina popiera tajné väznice na svojom území i prípady mučenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V reakcii na správu Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva o situácii na Ukrajine to uviedla hovorkyňa SBU Olena Hitľanská.

Kyjev 4. júna (TASR) - Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) poprela existenciu tajných väzníc a používanie mučenia na Ukrajine. V reakcii na správu Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva o situácii na Ukrajine to uviedla hovorkyňa SBU Olena Hitľanská.

"SBU koná v súlade so zákonom a o tajných väzniciach na území štátu nemôže byť reč," uviedla Hitľanská v rozhovore pre Rádio Sloboda.

Novú správu o Ukrajine predstavil v piatok v Kyjeve námestník generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivan Šimonovič. Podľa jeho vyjadrení správa OSN zachytáva pretrvávajúce porušovanie ľudských práv na východe Ukrajiny zo strany bezpečnostných zložiek, a to v podobe únosov, väznenia, mučenia a hrubého zaobchádzania. Doplnil, že beztrestnosť porušovateľov je naďalej kľúčovou črtou tohto konfliktu.

Zverejnená správa podľa agentúry DPA pripisuje rovnako ukrajinskej tajnej službe, ako aj proruským separatistom v Donbase systematické mučenie zajatcov v snahe donútiť ich k priznaniam. Vyplýva z nej, že SBU prevádzkuje viaceré tajné väznice.

Koncom mája v tejto súvislosti odcestovala z Ukrajiny jedna z delegácií OSN po tom, ako jej odmietli sprístupniť zariadenia SBU, pripomína DPA. Delegáti zozbierali v období od vlaňajšieho novembra do polovice mája výpovede bývalých zajatcov SBU, podľa ktorých patrí medzi pracovné metódy tejto služby bitie, elektrošoky či vyhrážanie sa znásilnením.

Spojené štáty v noci nadnes vyzvali Ukrajinu na "dôkladné a transparentné" prešetrenie podozrení z porušovania ľudských práv uvedených v správe OSN. Na brífingu vo Washingtone to uviedol zástupca vedúceho tlačovej služby ministerstva zahraničia Mark Toner.

Na správu kritickú voči Ukrajine reagovalo v noci nadnes aj Rusko, ktoré konštatovalo, že správy OSN o situácii na Ukrajine sú stále viac objektívne, "i keď nie so všetkými závermi môžeme súhlasiť".

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení upozorňuje, že ukrajinské orgány sa "stále snažia zakryť svoje zločiny". Ako príklad Moskva v tejto súvislosti pripomenula práve spomínaný incident s delegáciou OSN z mája.