Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajina spravila razie v sídlach ruskej internetovej spoločnosti

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ukrajina od ruskej anexie Krymu pred tromi rokmi zakázala vyše 1000 ruských spoločností a jednotlivcov.


Moskva 29. mája (TASR) - Ukrajinské úrady spravili razie v sídlach ruskej spoločnosti Yandex špecializujúcej sa na internetové služby vrátane prevádzky rovnomenného webového vyhľadávača. Razie sa uskutočnili v mestách Kyjev a Odesa na základe obvinení zo špionáže, informovala dnes Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU).

"Yandex nezákonne zhromažďoval osobné informácie o ukrajinských občanoch a následne ich odovzdával do Ruska," uviedla SBU vo vyhlásení, z ktorého cituje agentúra DPA.

"Tieto údaje boli posielané špeciálnym službám Ruskej federácie pre účely plánovania, organizovania a vykonávania prieskumu, sabotáže a rozvratnej činnosti v našej krajine s cieľom poškodiť suverenitu Ukrajiny, jej územnú celistvosť a nedotknuteľnosť," uvádza sa ďalej v predmetnom vyhlásení SBU.

Razie boli súčasťou vyšetrovania obvinení z vlastizrady, uviedla na sociálnej sieti Facebook hovorkyňa SBU.

V priebehu tohto mesiaca Ukrajina uvalila trojročný zákaz činnosti na Yandex a ďalších ruských obľúbených prevádzkovateľov webových služieb vrátane sociálnych sietí Vkontakte (VK.ru) a Odnoklassniki (OK.ru), ako aj e-mailový portál Mail.ru.

Ukrajina od ruskej anexie Krymu pred tromi rokmi zakázala vyše 1000 ruských spoločností a jednotlivcov.