Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Dve ukrajinské bojové lietadlá zostrelili rakety vypálené z Ruska

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Podľa vyhlásenia ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany boli dve podzvukové bojové lietadlá typu Su-25 zostrelené pri dedine Dmytrivka.

Kyjev 23. júla (TASR) - Predbežné vyšetrovanie naznačuje, že rakety, ktoré dnes zostrelili dve bojové lietadlá ukrajinskej armády, boli vypálené z ruského územia. Oznámila to dnes ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (SNBO), ktorú citovala agentúra Reuters.

"Dve naše prúdové lietadlá boli zasiahnuté vo výške 5200 metrov. Podľa predbežných informácií rakety vystrelili z územia Ruskej federácie," uvádza sa vo vyhlásení SNBO.

Podľa vyhlásenia SNBO boli dve podzvukové bojové lietadlá typu Su-25 zostrelené pri dedine Dmytrivka, neďaleko východoukrajinského mesta Snižne, ktoré leží na pomedzí Doneckej a Luhanskej oblasti.

Lietadlá poskytovali vzdušnú podporu ukrajinským jednotkám, vykonávajúcim úlohy v rámci protiteroristickej operácie (ATO). Pilotom sa z poškodených strojov podarilo katapultovať, uviedla agentúra Ukrinform s odvolaním sa na hovorcu ATO.

Prvé informácie hovorili o tom, že lietadlá zasiahli protilietadlové strely vypálené proruskými militatmi operujúcimi v oblasti.

Jedno z lietadiel plnilo bojový rozkaz v oblasti Lysyčanska. Pilotom sa podarilo katapultovať sa a momentálne sa po nich pátra. Podľa predbežných správ miesto, kam mohli dopadnúť, je pod kontrolou proruských separatistov.

Podľa ministra obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Igora Strelkova sa dnes veľmi intenzívne bojuje v okolí Marinivky, kam sa sťahujú aj posily vládnych síl. V Lysyčansku, ktoré v uplynulých dňoch obsadila ukrajinská armáda, vládne sily a Národná garda likvidujú posledné bašty odporu, informovala agentúra UNIAN. Podľa agentúry ITAR-TASS sa však dnes kontroly nad mestom opäť zmocnili sily lojálne samozvanej Luhanskej ľudovej republike.

Nestabilnú situáciu hlásia z mesta Doneck, kde sa bojovalo aj v noci nadnes, a to aj v oblasti medzinárodného letiska.

Agentúra ITAR-TASS uviedla, že mestu hrozí ekologická katastrofa po tom, ako bolo bojmi poškodené zásobovanie miestnej chemickej továrne elektrickou energiou.