Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

J. Tymošenková žiada svetových lídrov o priamu vojenskú pomoc

J. Tymošenková Foto: TASR/AP

Ukrajinská expremiérka viedla, že nastal čas zorganizovať celoštátnu domobranu a využiť na to všetky dostupné prostriedky, vrátane všeobecnej mobilizácie.

Kyjev/Paríž 14. apríla (TASR) - Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková dnes vyzvala lídrov všetkých krajín, aby na Rusko uvalili sankcie tretieho stupňa a požiadala ich, aby ukrajinskému ľudu poskytli "priamu vojenskú pomoc".

Na svojej facebookovej stránke dnes Tymošenková napísala, že "Ukrajine bola vyhlásená vojna". Dodala, že ešte nedávno bola presvedčená, že súčasnú krízu v krajine možno vyriešiť pokojne a zabrániť tak širokospektrálnej ruskej vojenskej agresii voči Ukrajine. "Táto šanca je stratená. Nezastavia sa, kým ich my nezastavíme," upozornila Tymošenková.

Dodala, že ako líderka jednej z najväčších ukrajinských politických strán podporuje rozhodnutie vedenia krajiny o začatí protiteroristickej operácie s účasťou ukrajinských ozbrojených síl.

Uviedla, že nastal čas zorganizovať celoštátnu domobranu a využiť na to všetky dostupné prostriedky, vrátane všeobecnej mobilizácie. "Musíme svetu ukázať, že sa vieme brániť. A svet nám pomôže".

V tejto súvislosti vo svojom vyhlásení žiada svetových lídrov o "priamu vojenskú pomoc pre ukrajinský ľud, ktorý bojuje a zomiera za svoju slobodu". "Nalieham na svetových lídrov, aby konali," uvádza sa v Tymošenkovej vyhlásení.