Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská tajná služba uvažuje nad reformou po vzore banderovcov

Šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Valentyn Nalyvajčenko, archívne foto Foto: TASR/AP

Agentúra TASS napísala, že Organizácia ukrajinských nacionalistov, ktorú viedol Stepan Bandera, začlenila do svojich radov Ukrajinskú povstaleckú armádu počas druhej svetovej vojny.

Kyjev 2. apríla (TASR) - Reformovať ukrajinskú tajnú službu treba po vzore niekdajšej bezpečnostnej služby Organizácie ukrajinských nacionalistov - Ukrajinskej povstaleckej armády (OUN-UPA), povedal v stredu riaditeľ Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Valentyn Nalyvajčenko.

"Netreba vymýšľať nič navyše. Je dôležité nadviazať na tradície a prístupy k práci bezpečnostnej služby OUN-UPA v rokoch 1930-1950. Pracovala proti agresorovi v podmienkach dočasnej okupácie územia, vychovávala k vlastenectve, mala vojenskú kontrarozviedku, opierala sa o civilné ukrajinské obyvateľstvo a využívala jeho bezprecedentnú podporu," citovala Nalyvajčenka agentúra UNIAN.

Agentúra TASS napísala, že Organizácia ukrajinských nacionalistov, ktorú viedol Stepan Bandera, začlenila do svojich radov Ukrajinskú povstaleckú armádu počas druhej svetovej vojny. Títo militanti podľa TASS zabili najmenej milión ľudí vrátane takmer 200.000 Poliakov.