Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Ukrajina tvrdí, že zatlačila ruské sily niekoľko kilometrov od Dnepra

Ukrajinský dôstojník 59. motorizovanej brigády kontroluje ďalekohľadom dron. Foto: TASR/AP

Ukrajinské a ruské sily boli dlho pevne usadené na opačných stranách Dnepra na juhu Chersonskej oblasti po tom, čo sa Rusko vlani v novembri stiahlo z pravého brehu rieky.

Kyjev 19. novembra (TASR) - Ukrajinská armáda v nedeľu oznámila, že zatlačila ruské sily tri až osem kilometrov od brehov rieky Dneper. Ak by sa to potvrdilo, išlo o prvý významný postup, ktorý sa ukrajinskej armáde podarilo dosiahnuť počas jej už niekoľko mesiacov trvajúcej protiofenzívy, informuje agentúra AFP.

"Predbežné čísla kolíšu od troch do ôsmich kilometrov v závislosti od špecifík, zemepisnej polohy či terénu na ľavom (východnom) brehu," uviedla hovorkyňa ukrajinskej armády Natalija Humeňuková. Nešpecifikovala pritom, či majú Ukrajinci už úplnú kontrolu nad oblasťou alebo to, či sa ruskí vojaci stiahli.

"Nepriateľ stále pokračuje v delostreleckej paľbe na pravom brehu," uviedla hovorkyňa. Odhadom sa podľa nej sa v oblasti nachádza niekoľko desiatok tisíc ruských vojakov. "Máme pred sebou veľa práce," konštatovala.

Ukrajinské a ruské sily boli dlho pevne usadené na opačných stranách Dnepra na juhu Chersonskej oblasti po tom, čo sa Rusko vlani v novembri stiahlo z pravého brehu rieky. Ukrajinci podnikli viacero snáh o prekročenie Dnepra, pričom Kyjev minulý týždeň konečne ohlásil "úspešný" prelom.

AFP upozorňuje, že vyhlásenia ukrajinských a ruských predstaviteľov nemožno nezávisle overiť.

Predmostie na ľavom brehu Dnepra by Ukrajincom umožnilo podniknúť ofenzívu hlbšie smerom na juh. Takáto operácia by si však vyžadovala vyslanie väčšieho počtu mužov a výzbroje do ťažko dostupnej močaristej oblasti, píše AFP.

K tomuto posunu vo vojne na Ukrajine prichádza po tom, čo sa Ukrajincom v rámci dlho očakávaného protiútoku spusteného v júni podarilo dobyť späť len hŕstku obcí na juhu a východe krajiny. Posledný výraznejší úspech zaznamenali ukrajinské sily v auguste, keď dobyli obec Robotyne na juhu Záporožskej oblasti.