Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty prisľúbili Ukrajine pomoc, zbrane nedodajú

Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko. Foto: FOTO TASR/AP

Ukrajina dostane od USA pomoc vo výške 53 miliónov dolárov.

Washington 18. septembra (TASR) - Spojené štáty prisľúbili dnes Ukrajine pomoc vo výške 53 miliónov dolárov. Toto oznámenie prišlo v čase návštevy ukrajinského prezidenta Petra Porošenka v USA, informovala agentúra Reuters.

Nemenovaní predstavitelia administratívy amerického prezidenta Baracka Obamu uviedli, že 46 miliónov dolárov pôjde na posilnenie ukrajinskej bezpečnosti v súvislosti s konfliktom s proruskými separatistami a sedem miliónov na humanitárne aktivity na východe krajiny.

Balík finančnej pomoci sa po prvý raz týka radarového systému na detekciu prichádzajúcej delostreleckej paľby. Medzi ďalšími položkami sú hliadkovacie a dopravné vozidlá, malé námorné plavidlá, pozorovacie a odmínovacie zariadenia, výstroj pre pyrotechnické a protichemické jednotky, nepriestrelné vesty, proviant a balíčky prvej pomoci.

Pomoc neobsahuje smrtiace zbrane, ktoré navrhujú dodať Ukrajine niektorí republikánski zákonodarcovia.

Pôvodné agentúrne informácie spomínali aj možnosť poskytnutia zbraní
Agentúra Interfax-Ukrajina pred tým informovala, že Spojené štáty by mohli na budúci rok poskytnúť Ukrajine vojenskú a technickú pomoc vo výške 350 miliónov dolárov. Okrem iného by mohla obsahovať protitankové zbrane, delostrelecké rádiolokátory, bezpilotné lietadlá a komunikačné zariadenia,.

Podľa nej sa návrh nachádza na internetovej stránke zahraničného výboru amerického Senátu. Dokument obsahuje aj požiadavku, aby USA zaviedli nové sankcie voči Rusku, najmä proti zbrojárskym firmám, ktoré "prispievajú k nestabilite na Ukrajine, v Moldavsku, Gruzínsku a Sýrii". Na zozname je aj štátny energetický gigant Gazprom.