Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Pri útoku armády na Slovjansk údajne zahynuli dve deti

Ukrajinský vojak strieľa počas bojov so separatistami v Slovjansku/Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/AP

Malo ísť o chlapca a dievča.

Slovjansk 10. júna (TASR) - Dve deti zahynuli pri útoku ukrajinskej armády na mesto Slovjansk, ktoré leží na východe krajiny v Doneckej oblasti, informovala dnes miestna administratíva.

"Máme informácie, že zabité boli dve deti - 12-ročný chlapec a šesťročné dievča,"
uviedol hovorca doneckej regionálnej administratívy Iľja Suzdalev. Dodal, že deti podľahli zraneniam po zásahu šrapnelom.

Hovorkyňa samozvaného vedenia Slovjanska Stella Choroševová pre agentúru ITAR-TASS uviedla, že armáda v pondelok ostreľovala mesto a útok si vyžiadal obete. "Ukrajinské bezpečnostné sily obnovili v pondelok ostreľovanie Slovjanska... Niekoľko striel explodovalo v centre mesta... Ľudia sú zabíjaní každý deň. Počet obetí rastie," dodala Choroševová.

Samozvaného starostu Slovjanska údajne zatkli a zbavili funkcie


Viačeslava Ponomariova zatkli a zbavili funkcie "ľudového starostu" východoukrajinského mesta Slovjansk, uviedol dnes pre agentúru ITAR-TASS zdroj z domobrany.

Predseda Najvyššej rady samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin túto informáciu nepotvrdil ani nevyvrátil.

Podľa rôznych zdrojov z vlády DĽR vedenie republiky neurobilo takéto rozhodnutie, v súčasnosti je podľa nich komunikácia so Slovjanskom slabá a správy o zatknutí môžu byť provokáciou.

Zástupca premiéra DĽR Andrej Purgin v rozhovore pre agentúru Interfax však uviedol: "Nevylučujem, že v podmienkach stanného práva mohol Igor Strelkov (minister obrany DĽR) rozhodnúť o nejakom preskupení ľudí, v neposlednom rade o výmene ľudového starostu Slovjanska. Avšak lídri republiky v Donecku ešte musia byť o tomto rozhodnutí informovaní."

To, že sa tak ešte nestalo, môže byť podľa Purgina spôsobené problémami s komunikačnou sieťou. "V Slovjansku nie je žiadny signál, takže ak sa o niečom rozhodlo, bude to chvíľu trvať, než sa o tom dozvieme. Takže momentálne nemám žiadnu informáciu o možnej výmene ľudového starostu Slovjanska," dodal Purgin.

Na letisku v Luhansku je údajne 2000 príslušníkov Národnej gardy

Približne 2000 príslušníkov Národnej gardy Ukrajiny je rozmiestnených na letisku v Luhansku, uviedol dnes pre agentúru RIA Novosti "stúpenec nezávislosti".

"Hlavné sily nepriateľa sú na letisku. Je tam zhruba 2000 ľudí a veľké množstvo obrnených vozidiel a iných zbraní," povedal zdroj.

Agentúra píše, že "stúpenci nezávislosti" v noci spustili paľbu na letisko, pričom použili granátomety a mínomety. Správy o obetiach neboli hlásené.

Ukrajinské bezpečnostné sily minulý týždeň podnikli dva letecké údery na Luhansk. Prvý zasiahol administratívnu budovu v centre mesta, druhý zátarasy na predmestí. Podľa predstaviteľov regiónu letectvo použilo kazetové bomby, ktoré zakazuje medzinárodná konvencia, dodala agentúra RIA Novosti.

Trojstranný summit šéfov diplomacií v Petrohrade: Treba zastaviť krviprelievanie

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier
Foto: TASR/AP
Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier registruje možný zvrat v konflikte na Ukrajine, požaduje však ukončenie krviprelievania na jej východe.

"Dúfam, že vplyv, ktorým Rusko disponuje, využije, aby adekvátne vplývalo na separatistov,"
cituje tlačová agentúra DPA slová nemeckého ministra zahraničných vecí po dnešných rokovaniach s rezortnými partnermi z Ruska a Poľska, Sergejom Lavrovom a Radoslawom Sikorskim v Petrohrade.

Podľa Steinmeiera predstavujú priame rokovania ruskej a ukrajinskej strany pozitívny moment, ktorý by sa mal využiť. Aj keď je riešenie krízy ešte ďaleko, tón ruskej strany sa výrazne zmenil. Deeskalácia by mala byť však nezvratným procesom, zdôraznil Steinmeier, podľa ktorého nejestvuje záujem riskovať nové rozdelenie Európy.

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v Petrohrade vyhlásil, že nový ukrajinský prezident Petro Porošenko je schopný udržať jednotu svojej krajiny. "Nevidíme žiadne nebezpečenstvo pre Rusko, ktoré by vyplývalo z približovania Ukrajiny k Európskej únii," zdôraznil.

Šéf poľskej diplomacie podľa agentúry Reuters uviedol, že Moskva by mala pomôcť upokojiť krízu tým, že zabráni prieniku ozbrojencov a zbraní cez hranicu do východnej časti Ukrajiny, kde proruskí militanti bojujú proti vládnym silám. Sľub ruského prezidenta Vladimira Putina rešpektovať výsledky ukrajinských prezidentských volieb označil za krok správnym smerom a dodal, že členstvo Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii, s ktorým Rusko nesúhlasí, "nie je v agende".

Steinmeier a Sikorski sa najskôr stretli vo dvojici, aby koordinovali svoje postoje pri schôdzke s Lavrovom.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov vyzval dnes na okamžité prímerie medzi vládnymi silami a separatistami na východe Ukrajiny a začatie celonárodného dialógu o budúcnosti krajiny.

"Sme presvedčení, a naši partneri zdieľajú tento názor, pokiaľ rozumiem, že bez ohľadu na rôzne interpretácie rôznych udalostí, ktoré sa stali počas ukrajinskej krízy, je dnes nevyhnutné upriamiť pozornosť na bezpodmienečné a okamžité prímerie a začatie dialógu," konštatoval Lavrov.

Podľa ruskej tlačovej agentúry RIA-Novosti sa Sergej Lavrov vyjadril, že Moskva nemá námietky voči prístupovej dohode Kyjeva s Bruselom. Rusko v tejto súvislosti neplánuje uvaliť na Ukrajinu žiadne sankcie, dodal.