Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajina uvalila sankcie aj ná šéfa ruskej Dumy

Viačeslav Volodin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Anexia Krymského polostrova vyvolala najvážnejšiu krízu medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny pred viac ako 20 rokmi, ako aj zvýšenie napätia medzi Moskvou a novou vládou v Kyjeve.

Moskva/Kyjev 21. marca (TASR) - Ukrajina zaradila na zoznam osôb, na ktoré najnovšie uvalila sankcie, aj predsedu ruskej Štátnej dumy Viačeslava Volodina. Informovala o tom vo štvrtok agentúra TASS.

Zdroje v dolnej komore ruského parlamentu predpokladajú, že zaradenie Volodina na zoznam "súvisí s jeho nedávnymi vyhláseniami a s rozhodnutím Štátnej dumy vytvoriť pracovnú skupinu na analýzu ekonomických škôd, ktoré za uplynulých 23 rokov spôsobila Ukrajina na Kryme a Sevastopole.

Volodin minulý piatok podľa agentúry TASS navrhol, aby Rusko za pomoci "európskych parlamentných štruktúr" vyvíjalo tlak na Kyjev, aby kompenzoval Krymu straty spôsobené v čase, keď bol polostrov súčasťou Ukrajiny.

Volodin tento návrh predostrel na prvom spoločnom zasadaní Rady Štátnej dumy s predstaviteľmi Štátnej rady Krymu, ktoré bolo venované piatemu výročiu "znovuzjednotenia" Krymského polostrova s Ruskom. Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie 18. marca 2014, keď prezident Vladimir Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku. Predchádzalo tomu 16. marca referendum o štatúte polostrova, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za jeho pripojenie k Rusku. Referendum iniciovalo nové silne proruské vedenie krymskej autonómie, ktoré neuznalo novú ukrajinskú vládu sformovanú po protivládnych nepokojoch.

Anexia Krymského polostrova vyvolala najvážnejšiu krízu medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny pred viac ako 20 rokmi, ako aj zvýšenie napätia medzi Moskvou a novou vládou v Kyjeve.

Agentúra Interfax-Ukrajina v stredu informovala, že ukrajinský prezident Petro Porošenko uzákonil dekrétom rozhodnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (RNBO) z 19. marca o uvalení sankcií voči 294 právnickým osobám a 848 jednotlivcom zapojeným do ruskej agresie na Kryme a v Donbase. Sankcie sa týkajú aj ruských zákonodarcov z oboch komôr parlamentu.