Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: V Lymane exhumovali telá piatich detí, najmladšie malo rok

Opustená rakva leží na zemi na mieste exhumácie, kde v utorok 11. októbra 2022 forenzní vyšetrovatelia v ukrajinskom Lymane kontrolovali jednotlivé hroby civilistov. Foto: TASR/AP

V Lymane už dva týždne prebieha vyšetrovanie. Nachádza sa tam najväčší masový hrob v celej Doneckej oblasti, napísala polícia.

Kyjev 18. októbra (TASR) - Telá piatich detí exhumovala polícia z hrobov v oslobodenom ukrajinskom meste Lyman, ktoré kedysi okupovali ruské jednotky. Štyri telá sa nachádzali v masovom hrobe na lymanskom cintoríne, ostatky piateho dieťaťa vybrali z provizórneho hrobu, ktorý vykopala jeho matka v záhrade. V utorok to oznámila ukrajinská polícia. TASR správu prevzala zo stanice Sky News.

Exhumované boli tri dievčatá a dvaja chlapci. Najmladšie z detí sa narodilo v roku 2021 a najstaršie v roku 2008. Dve z dievčat boli sestry.

Podľa vyjadrenia polície na sociálnej sieti Telegram predbežné vyšetrovanie ukázalo, že všetky deti zomreli v dôsledku poranení bombovými šrapnelmi. Po forenznom preskúmaní ich ostatkov budú deti opätovne pochované.

"V Lymane už dva týždne prebieha vyšetrovanie. Nachádza sa tam najväčší masový hrob v celej Doneckej oblasti. Vyšetrovacie tímy neúnavne pracujú, vypočúvajú príbuzných a snažia sa zistiť podrobnosti o obetiach," napísala polícia.

Stanica Sky News dodáva, že v utorok ráno pri meste Kramatorsk v Doneckej oblasti exhumovali telá 35 príslušníkov armády a 131 civilistov vrátane piatich detí.