Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajina v otázke kontroly nad hranicou s Ruskom v Donbase ustúpila

Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin. Foto: TASR/AP

Šéf kyjevskej diplomacie Pavlo Klimkin dnes vyhlásil, že k odovzdaniu kontroly nad spomínaným hraničným úsekom by malo dôjsť až po voľbách na východnej Ukrajine.

Kyjev 21. októbra (TASR) - Ukrajinská vláda zrejme po nedávnych rokovaniach vrcholných predstaviteľov tzv. normandskej štvorky v Berlíne mierne poľavila zo svojho postoja v otázke kontroly štátnej hranice medzi Donbasom a Ruskom.

Šéf kyjevskej diplomacie Pavlo Klimkin dnes vyhlásil, že k odovzdaniu kontroly nad spomínaným hraničným úsekom by malo dôjsť až po voľbách na východnej Ukrajine.

Ukrajinská vláda požadovala doteraz najskôr kontrolu nad asi 400 kilometrov dlhým úsekom hranice, ktorú pred časom prevzali proruskí separatisti, a až následne pripúšťala usporiadanie volieb v regióne.

Minský mierový plán predpokladá tiež usporiadanie volieb pred odovzdaním kontroly.

"Mierové dohody nikto nezmenil, nikto nepovolí zmeniť ich v náš prospech a pozmeniť príslušné poradie," vyhlásil podľa ukrajinských médií Klimkin na parlamentnej pôde v Kyjeve. Súčasne potvrdil, že Kyjev nepovažuje situáciu v krízovej oblasti za zrelú na voľby.

Na štvorstranných rokovaniach o Ukrajine sa v stredu prezidenti Ruska, Ukrajiny a Francúzska spoločne s nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou dohodli v Berlíne na rámcovom pláne s cieľom mierového riešenia tohto konfliktu.

Súčasťou dohodnutého plánu má byť nasadenie misie pozostávajúcej z príslušníkov ozbrojenej polície v konfliktných zónach na Ukrajine, informovala s odvolaním sa na ukrajinského prezidenta Petra Porošenka tlačová agentúra TASS.

Rámcový plán, ktorý povedie k mieru, bude v súlade s dohodami z Minska a vypracovaný v spolupráci s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Ministri zahraničných vecí štvorice krajín - Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny - by tento plán mali dokončiť do konca novembra, dodal ukrajinský prezident.