Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Počas veľkonočného prímeria zahynuli v Donbase najmenej 3 ozbrojenci

Ukrajinskí vojaci, archívne foto Foto: TASR/AP

Tlačová služba vládnej protiteroristickej operácie informovala, že prestrelky v Donbase si v sobotu vyžiadali životy dvoch vojakov vládnych síl. ďalší štyria vládni vojaci boli zranení.

Kyjev 1. mája (TASR) - Sporadické boje, ktoré sa odohrávajú na východe Ukrajiny aj napriek veľkonočnému prímeriu, si za posledných 24 hodín vyžiadali tri obete z radov príslušníkov ozbrojených síl znepriatelených strán.

Vládne sily (ATO) hlásili dnes ráno jedného padlého a siedmich zranených. Velenie ATO upozornilo aj na ostreľovanie svojich pozícií na viacerých miestach vrátane predmestí Donecka. Toto mesto majú v rukách proruskí separatisti.

Proseparatistická agentúra DAN dnes informovala, že pri ostreľovaní vládnymi silami zahynuli dvaja povstalci a ďalší štyria boli zranení. Ministerstvo obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) spresnilo, že za posledných 24 hodín zaznamenali až 160 prípadov ostreľovania svojich pozícií zo strany protivníka.

Vedenie samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) dnes zasa obvinilo velenie ATO v Donbase, že prímerie využíva na budovanie a opevňovanie palebných postavení.

Na prímerí počas prebiehajúcich veľkonočných sviatkov sa uplynulý piatok v Minsku dohodli účastníci schôdzky v trojstrannej kontaktnej skupine.

Konflikt na východe Ukrajiny si podľa najnovšej správy Organizácie Spojených národov vyžiadal od svojho vypuknutia v apríli 2014 už vyše 9300 mŕtvych a 21.000 zranených.