Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine od vlani zakázali viac ako 430 ruských filmov a seriálov

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Od vlaňajšieho júna totiž na Ukrajine platí zákon, ktorý umožňuje zakázať filmy a seriály obsahujúce propagandu o tzv. silových štruktúrach Ruska.

Kyjev 11. marca (TASR) - Od júna 2015 ukrajinské úrady zakázali premietanie alebo vysielanie viac ako 430 filmov a seriálov vyrobených v Rusku, informoval dnes v rozhovore pre vládny vestník riaditeľ Štátnej filmovej agentúry Pilip Illenko.

Od vlaňajšieho júna totiž na Ukrajine platí zákon, ktorý umožňuje zakázať filmy a seriály obsahujúce propagandu o tzv. silových štruktúrach Ruska.

Ako informovala agentúra RIA Novosti, ukrajinský minister kultúrny Vjačeslav Kyrylenko vysvetlil, že zákaz sa týka všetkých militaristických filmov a seriálov, ktoré vznikli po roku 1991, ako aj ruskej televíznej a filmovej produkcie nakrútenej po roku 2014. Takýmto snímkam štátna filmová agentúra nevydá povolenie na distribúciu na Ukrajine.

Illenko priznal, že v zákone sú nepresnosti, ktoré komplikujú, niekedy dokonca znemožňujú jeho plnenie, ale "pokračujeme v práci; do tohto okamihu je zakázaných viac ako 430 filmov".

Pred mesiacom zasa ukrajinská Národná rada pre rozhlasové a televízne vysielanie zakázala na Ukrajine vysielanie 15 ruských kanálov káblovej televízie. Stalo sa tak na základe monitorovania ich vysielania. Ako spresnil predseda rady Jurij Artemenko, hlavnými dôvodmi zákazu boli porušenie zákona o národnej bezpečnosti a zákona o reklame. Rada uviedla, že vo vysielaní týchto televízii sa "objavili ľudia, ktorí sú hrozbou pre bezpečnosť Ukrajiny". Televízie vysielali aj reklamy, ktoré sú na Ukrajine zakázané.

Ukrajinské ministerstvo kultúry vlani v auguste zverejnilo zoznam ruských kultúrnych dejateľov, ktorí predstavujú hrozbu pre bezpečnosť Ukrajiny. Je medzi nimi aj filmový režisér a držiteľ americkej filmovej ceny Oscar Nikita Michalkov.